West Nile în România – 63 de cazuri confirmate

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a declarat în ultima informare săptămânală următoarele aspecte:

De la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 28.09.2023 s-au înregistrat 65 de cazuri dintre care 63 cazuri confirmate si 2 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 8 au decedat. 

Statisticile arată că pacienții cei mai mulți pacienți infectați au vârste cuprinse între 60-69 de ani, cu un număr de 21 de persoane afectate în momentul de față. Cele mai puține cazuri se regăsesc în categoriile de vârste 10-19 (1 caz); 20-29 (2 cazuri); 40-49 (2 cazuri).

Conform comunicatului de la INSP, distribuția pe județe a cazurilor este: Bacău (1), Bihor (2), Botoșani (2), Brăila (7), Buzău (1), Dolj (6), Galați (6), Ialomița (2), Iași (5), Ilfov (3), Neamț (1), Olt (3), Prahova (1), Satu Mare (6), Sibiu (1), Suceava (1), Tulcea (3), Vaslui (3) și Municipiul București (9).

După Municipiul București, județul Brăila este una dintre cele mai afectate zone, iar unul dintre cele 8 decese a avut loc în județul nostru. Celelalte 7 decese au fost înregistrare în județele: Bihor, Ilfov (2 ), Dolj, Prahova, Satu Mare și Sibiu.

Luând în considerare pericolul iminent, reamintim recomandările pentru populație din partea INSP:

 – să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; 

– să utilizeze substanțe chimice repelente pentru țânțari; 

– să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre); 

– să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei; 

– să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.