Investiție de un miliard de dolari într-o mină de magneziu

România a acordat o concesiune unei companii susținute de gigantul american de capital privat Amerocap pentru un proiect în care este pregătită o investiție de un miliard dolari într-o mină de magneziu din localitatea Budureasa, județul Bihor.

În premieră în ultimii zece ani, va fi deschisă o nouă exploatare de magneziu în Europa, chiar în România, conform informațiilor din „Financial Times“. Autoritățile de la București au recent acordat licența companiei Verde Magnesium, o firmă din București deținută de fondul de investiții american Amerocap.

Această veste reprezintă o schimbare semnificativă în contextul industrial al Europei, iar decizia de a relua exploatarea de magneziu în România este parte a eforturilor de diversificare a lanțurilor de aprovizionare și de reducere a dependenței de importurile din China.

Conform informațiilor din „Financial Times“, Verde Magnesium intenționează să investească un miliard de dolari într-o mină dezafectată de magneziu situată lângă Oradea. Planul companiei include construirea de instalații de procesare alimentate cu energie regenerabilă și reciclarea aluminiului.

Proiectul Verde Magnesium va crea până la 1.000 de locuri de muncă directe

Exploatarea vizată este zăcământul de brucit din Budureasa, județul Bihor. Obiectivul este de a produce prima tonă de magneziu metalic în România până în 2027 și de a ajunge la o capacitate de producție de 90.000 de tone pe an până în 2032-2034. Mina din Bihor a fost închisă în 2014 și era ultima mină funcțională de magneziu din Europa la acel moment.

În conformitate cu informațiile despre proiectul Verde Magnesium, acesta este estimat să creeze până la 1.000 de locuri de muncă directe și până la 10.000 de locuri de muncă indirecte, în funcție de evoluția capacității de producție. Compania are ca obiectiv să devină principalul producător de magneziu metalic (Mg) în Uniunea Europeană, oferind astfel Europei o alternativă de aprovizionare internă pentru cererea sa de magneziu, care în prezent este acoperită exclusiv prin importuri.

Uniunea Europeană importă peste 90% din magneziul necesar din China, care este un element esențial pentru producția de aliaje ușoare de aluminiu utilizate în vehicule și ambalaje. Ultimele două mine europene care produceau magneziu au fost închise: una în Norvegia și cealaltă în Franța, aceasta din urmă închidere având loc în 2001.