Istorie și bună dispoziție în Parcul Monument 

Parcul Monument a devenit în acest weekend locul în care istoria, arta și buna dispoziție s-au întâlnit cu publicul brăilean.

Festivalul Istoric Vladislav I, ajuns deja la a treia ediție, a debutat vineri cu o paradă a războinicilor, urmată de simulări de lupte antice, cântece și dansuri medievale, muzică de fanfară și un spectaculos show de pirotehnie oferit de Membrii Ordinului Solomonarilor din Suceava.

Sâmbătă, vizitatorii au putut admira din nou arme de odinioară, dar și moderne, uniforme de luptă de epocă și actuale, printre care s-au numărat cele 25 de modele de uniforme de epocă și internaționale, aduse din patrimoniul Muzeului Jandarmeriei Române. O atracție deosebită a fost reprezentată de cuplurile ecvestre ale Detașamentului de Cavalerie al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București. Cei prezenți au asistat la reconstituirea atacului cavaleriei lui Vlad Țepes asupra taberei turcilor, incendierea corturilor, capturarea prizonierilor și tragerea acestora în țeapă. Seara s-a încheiat tot cu un spectacol pirotehnic, oferit de această dată de trupa „Amor Flammis” din Timișoara.

Au fost prezenți și reprezentanții autorităților locale: primarul Marian Viorel Dragomir, viceprimarul Alexandru Jantea Crican, președintele Consiliului Județean Francisk Iulian Chiriac, prefectul Iulian Timofei și senatorul Ion Rotaru.

Activitățile vor continua și azi în Parcul Monument, începând cu ora 10.00. Cei mici sunt așteptați la atelierul de modelaj în lut organizat de Muzeul Brăilei „Carol I”. Iubitorii de lectură se pot opri la standul scriitoarei Doina Popescu-Brăila. La manifestare sunt prezenți și producători locali sau din alte județe, cu produse tradiționale, apicole, ceaiuri, siropuri, dulciuri, must și obiecte handmade. Iar vremea este ideală pentru o plimbare în parc.

Programul zilei de astăzi este următorul: 

10.00 – Strajă la Poarta Antică 

10.30 – Dansuri medievale – Trupa Nosa 

11.00 – Luptele dacilor, sarmaților și romanilor 

16.30 – PARADA RĂZBOINICILOR în Parcul Monument 

17.00 – Războiul din Dobrogea, august 1944 (reconstituire) 

18.00 – Lupte medievale, măiestria armelor și cavalerism 

19.00 – Concert muzică medievală – Trupa Kalofonis (scena de la rondou)