Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Brăila va găzdui miercuri, 15 noiembrie, de la ora 13.00, prezentarea cărții „Linia Kármán” a Andreei Răsuceanu, volum apărut anul acesta la Editura Polirom din Iași. Vor fi prezenți, alături de autoare, profesorul Doru Căstăian, profesoarele de limba română Georgiana Troia și Gabriela Vasiliu și Maria Oprea. Actrița Ramona Gângă Terente de la Teatrul „Maria Filotti” și Cristina Vasiliu, elevă, vor lectura câteva fragmente din carte. Întâlnirea se va încheia cu o sesiune de autografe. Evenimentul este organizat de Polirom și Librăriile Humanitas, în parteneriat cu CJCPCT Brăila și Consiliul Județean Brăila.
Linia Kármán, o subtilă și convingătoare aventură narativă contemporană
„Ultimul volum al trilogiei satului C., Linia Kármán, e o poveste fascinantă, în care trecutul se amestecă permanent în prezentul narațiunii. Frecventele suprapuneri temporale, discontinuitatea cronologică, jocul cu perspectivele narative, alternarea vitezelor cu care curge textul fac din trilogia Andreei Răsuceanu una dintre cele mai subtile și convingătoare aventuri narative contemporane. Oamenii și locurile – care se recompun treptat, din perspective multiple – dobândesc, în paginile cărții, dimensiuni mitice, într-un melanj original de realism și lirism. Linia Kármán e un roman intens, impecabil scris, cu personaje vii, ale căror povești de viață continuă să te urmărească și după ce lectura s-a încheiat”, notează Carmen Mușat, critic literar, membră a Uniunii Scriitorilor din România și cadru universitar la Facultatea de Litere a Universității din București.
Andreea Răsuceanu, unul dintre cei mai premiați scriitori români din ultimii ani
Andreea Răsuceanu, scriitoare și critic literar, doctor în filologie, este absolventă a Facultății de Litere a Universităţii din Bucureşti (1998–2002), secția română-engleză. Este autoarea a numeroase cronici, interviuri, articole de specialitate în reviste literare, dar și a unor traduceri din limba engleză. A debutat în 2009 la Editura Vremea, cu volumul „Cele două Mântulese”, nominalizat la premiile României literare, ale Uniunii Scriitorilor din România şi la Marile Premii Prometheus, secţiunea Opera Prima. A primit premiul Tânărul critic al anului 2013, în cadrul Galei tinerilor scriitori, pentru lucrarea „Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară”. În anul 2016, a lansat o emisiune difuzată de TVR 2, „Povești citadine”. Este autoarea romanului „Vântul, duhul, suflarea”, apărut în 2020, pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru proză în 2022, Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru proză în 2021, premiul Scriitorul lunii februarie din același an, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, și nominalizări la Premiile revistei Observator cultural, Premiile „Sofia Nădejde” și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași. Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, în 2022. Cărțile sale au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară.
Linia Kármán este o denumire frecvent utilizată pentru a defini granița dintre atmosfera Pământului și spațiul cosmic. Se află la o altitudine de 100 de km deasupra nivelului mării. Care să fie legătura dintre aceasta și titlul cărții? Puteți afla răspunsul chiar de la autoare, miercuri, începând cu ora 13.00, la Sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Brăila.