Video – Lucrări stagnate pe Calea Galați. Greșeli sau incompetență?

După cum bine știți, reabilitarea străzii Calea Galați, o importantă lucrare de infrastructură urbană în municipiul Brăila ale cărei lucrări au fost demarate în luna aprilie 2023, în baza unui proiect cu fonduri europene, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2014, s-a blocat încă de la început, după cum ne-au semnalat mai mulți locuitori din zonă. 

Valoarea proiectului este de 17,3 milioane lei, din care peste 14,4 milioane lei sunt bani europeni, iar cofinanțarea de la bugetul central – peste 2,2 milioane lei și vreo 500.000 din bugetul Brăilei. Proiectul ar trebui să fie gata în 60 de luni. Primăria Brăila a încheiat contractul de proiectare cu SC Peiesi SRL și contractul de lucrări cu Asocierea SC Tancrad SRL – SC Oldroad Construct SRL după finalizarea licitațiilor publice în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Investiția vizează dezvoltarea transportului electric, fiind prevăzute inclusiv lucrări de modernizare a trotuarelor, realizarea unei benzi speciale pentru transportul în comun, stații moderne pentru călători, reabilitarea carosabilului pe porțiunile din proiect.

De asemenea se intenționează reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, dar exact aceste lucrări au produs stagnarea în vara acestui an.

Sursele noastre afirmă că motivul întreruperii lucrărilor este faptul că după demararea săpăturilor în vederea amplasării noii rețele de canalizare, s-au constatat diferențe între rețelele subterane de gaze și canalizare existente în teren și cele prevăzute în avizele și acordurilor primite de la deținătorii acestora.

După întâlniri ale reprezentanților Distrigaz și Companiei de Utilități Publice ”Dunărea” SA pentru identificarea rețelelor existente și stabilirea unui nou traseu pentru conducta de canalizare care să nu afecteze rețelele existente de gaze, în aceste zile proiectantul lucrează la elaborarea unei dispoziții de șantier și a detaliilor de execuție.

Deocamdată, întârzierea finalizării proiectului creează haos atât pentru șoferi cât și pentru pietoni. Brăilenii așteaptă soluțiile și reînceperea lucrărilor.

Totodată, unii afirmă că traficul va fi oprit începând cu data de 24 august 2023 urmând a se demara asfaltarea străzii Calea Galați, lucrările urmând a se desfășura până la finalul lunii octombrie.

În dimineața zilei de 24 august a.c. încă se putea circula pe strada Calea Galați, lucrările nefiind încă începute (vezi video).

Denisa Lazăr și Armanda Filipine