CulturaLocal

Seară de umor. Universal

Activitățile organizate de Muzeul Brăilei ,,Carol I” cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înființare au continuat miercuri, 23 august, la ora 18.00, cu o seară dedicată umorului universal, la sediul din Piața Traian, nr. 3.

Manifestarea a debutat cu vernisajul expoziției ,,Scenaissance”, reunind lucrări ale graficianului târgmureșean Gabriel Rusu. Artistul plastic a adus, pe aceeași scenă cromatică, mari dramaturgi ai literaturii universale, de la Sofocle și Euripide până la contemporanul Matei Vișniec. Managerul Muzeului Brăilei, conf. univ. dr. Costin Croitoru, i-a înmânat oaspetelui de onoare medalia Muzeului Brăilei ,,Carol I”.

Gabriel Rusu (n. 24 august 1969, Sărmașu, județul Mureș) este un caricaturist, grafician și scenograf român. A absolvit Universitatea de Arte Târgu Mureș, secția scenografie. Membru al Uniunii Caricaturiștilor din România, al Federation of Cartoonist Organisations și al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Grafică Publicitară, a publicat caricatură în presa locală și centrală. A obținut numeroase premii la competiții naționale și internaționale, dintre care amintim Premiul de excelență – „The China Leng Mu International Cartoon Competition”, Nanjing, China (2002, 2004), Premiul de Excelență – Concursul Internațional de Caricatură, Urziceni, România (2006), Premiul I – The World Festival of Humor „Dictatorship of Laughter”, Călărași, România (2008), International Prize Umoristi a Marostica, Italia (2008), Premiul Special – Salonul Internațional de Caricatură, Brăila, România (2008).

Seara a continuat cu o prezentare savuroasă a unei posibile tipologii a umorului, susținută de scriitorul Vasile Datcu și de conf. univ. dr. Zamfir Bălan, cercetător științific. Scriitorul Vasile Datcu a vorbit despre ,,umorul colorat/roșu” al românilor, ca replică la umorul așa-zis negru, hazul de necaz fiind poate ceea ce ne-a ajutat să trecem, ca popor, peste încercările istoriei. Conf. univ. dr. Zamfir Bălan a delimitat comicul, categorie estetică, de umor, o subcategorie a acestuia, oferind și o serie de expresii românești din sfera râsului, de la ,,a se face de râs” până la ,,a-i da râsul prin piele” și culminând cu superlativul ,,a muri de râs”.

La activitate a fost prezent și graficianul Leonte Năstase, care a surprins, în maniera sa inconfundabilă, zâmbetele celor din public.

Articole similare

Back to top button