Moldova a ratat calificarea la Euro 2024

Echipa națională de fotbal a Moldovei a ratat calificarea la Euro 2024, fiind învinsă aseară, în Cehia, la Olomouc, cu scorul de 3-0. Moldovenii, antrenați de Serghei Cleșcenco, au abordat partida crispați, presiunea faptului că au jucat cu calificarea pe masă fiind prea mare.

Rață, jucător la FC Voluntari, a ratat o mare ocazie în minutul 2, la un șut de la marginea careului, dar greșeala de plasament a lui Revenco (fiul fostului președinte al Federației Moldovenești de Rugby), i-a permis lui Doudera să pătrundă nestingherit, în minutul 14, și să deschidă scorul.

Moldova a jucat frumos, dar fără să aibă totuși capacitate de penetrare a defensivei adverse, așa că gazdele au jucat la limita economiei de resurse, suficient cât să câștige și să își asigure calificarea.

La pauză, selecționerul Moldovei a scos un fundaș și un mijlocaș, introducând în locul lor doi atacanți, pentru un sistem novator, 3-3-4. Moldova avea nevoie strict de victorie pe terenul Cehiei, aceasta fiind singura variantă plauzibilă pentru calificare.

Această armă a fost una cu două tăișuri, deoarece spațiile în apărare au fost fructificate de cehi, care au mai înscris d edouă ori. În plus, indisciplina a costat, moldovenii luând prea multe cartonașe galbene. În startul reprizei secunde, arbitrul elvețian l-a iertat pe Posmac de al doilea galben, în schimb, în minutul 55 nu l-a mai iertat pe talentatul Baboglo, care a mers mai devreme la vestiare.

Cehia – Moldova 3-0

Au marcat: David Doudera (14), Tomas Chory (72), Tomas Soucek (90)

20 noiembrie 2023. Olomouc. Stadionul Andruv

Arbitru: Sandro Schärer (Elveția)

Asistenți: Stephane De Almeida și Bekim Zogaj (ambii Elveția)

Al 4-lea oficial: Johannes von Mandach (Elveția)

Arbitru asistent Video: Maurizio Mariani (Italia)

Asistentul arbitrului Video: Lukas Fähndrich (Elveția)

Cartonașe galbene: Vasil Kusej, respectiv Ioan-Călin Revenco, Mihail Caimacov, Veaceslav Posmac, Vladislav Baboglo (2), Victor Stînă

Cartonaș roșu: Vladislav Baboglo (55)

Cehia: 16.Jindrich Stanek, 3.Tomas Holes, 4.David Zima, 6.Martin Vitik, 8.Michal Sadilek (21.Alex Kral, 58), 9.Adam Hlozek (7.Vasil Kusej, 58), 12.Lukas Masopust, 14.Lukas Provod (20.Ondrej Lingr, 77), 18.David Doudera, 19.Tomas Chory, 22.Tomas Soucek.

Rezerve: 23.Matej Kovar, 1.Ales Mandous, 2.Patrizio Stronati, 10.Mojmir Chytil, 13.Tomas Cvancara, 15.David Jurasek, 17.Vaclav Cerny

Antrenor: Jaroslav Šilhavý

MOLDOVA: 23.Dorian Railean, 2.Oleg Reabciuc, 4.Vladislav Baboglo, 5.Veaceslav Posmac, 8.Nichita Moțpan (10.Vitalie Damașcan, 46), 9.Ion Nicolaescu (18.Serafim Cojocari, 65), 11.Mihail Caimacov (7.Mihail Platica, 59), 14.Artur Crăciun, 17.Virgiliu Postolachi, 21.Ioan-Călin Revenco (13.Maxim Cojocaru, 46), 22.Vadim Rață (16.Victor Stînă, 78)

Rezerve: 12.Cristian Avram, 1.Nicolae Cebotari, 3.Vadim Bolohan, 6.Denis Marandici, 15.Ion Jardan, 19.Victor Bogaciuc, 20.Sergiu Platica

Antrenor: Serghei Cleșcenco

Federația Română de Fotbal, pe profilul oficial de Facebook, a postat, înainte de meci, un mesaj de încurajare pentru Moldova, relația dintre cele două foruri fiind foarte strânsă. Președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco, va fi diseară în loja Arenei Naționale, pentru a sărbători cu tricolorii calificarea la Euro 2024, la meciul România – Elveția.