Trăim, fără dar și poate, în era tehnologiei, care ne surprinde mereu cu noi inovații menite să ne facă viața mai ușoară. În același timp, infractorii cibernetici nu pierd niciun prilej de a ne arăta că țin pasul cu vremurile, punând la cale scheme de înșelătorie din ce în ce mai avansate. De fiecare dată, se găsesc destul de mulți creduli care le cad în plasă.
O nouă metodă de înșelăciune prin SMS, numită „smishing”, folosește mesaje aparent legitime pentru a fura date personale sau financiare. Textul pe care îl regăsim în mesaj este gândit astfel încât să ne convingă că provine de la o veche cunoștință, care și-ar fi schimbat numărul de telefon.
„Bună, îți mai aduci aminte de mine? Mi-e dor de timpul petrecut împreună.” Așa sună începutul textului, iar la final există un link pe care, dacă dați click, escrocii primesc imediat acces la datele din telefonul dumneavoastră mobil, inclusiv la datele personale și cele bancare.
Această metodă de înșelăciune se numește „smishing”, adică inducerea în eroare prin text.
Pe această cale, polițiștii vin din nou cu unele recomandări: niciodată nu trebuie să accesați astfel de linkuri obscure, care vin din partea unor persoane necunoscute. De asemenea, nu vă grăbiți. Analizați textul pe care îl primiți și, dacă aveți dubii, mai bine renunțați.
Specialiștii în domeniu afirmă că fraudele de tip smishing vizează domeniul bancar, industria de curierat și serviciile de telecomunicații. Atacurile de tip smishing sunt asemănătoare cu cele de phishing, dar folosesc mesaje SMS pentru a înșela buna-credință a potențialelor victime. În cele mai multe cazuri de acest gen, utilizatorii sunt îndrumați să acceseze un link care îi duce pe un site web fals, creat special pentru a sustrage detalii confidențiale (cum ar fi datele cardului sau de autentificare în aplicația bancară). În alte cazuri, utilizatorilor li se cere să instaleze programe malware pe dispozitivele lor mobile.