„Solidaritatea Sanitară” atacă Ordonanța Trenuleț

Ordonanța Trenuleț, care a încins spiritele la început de an în țara noastră și care a venit cu numeroase măsuri fiscale ce prevestesc vremuri dificile pentru români, este atacată virulent de conducerea Federației „Solidaritatea Sanitară” din România. Reprezentanții federației au analizat atent respectivul act și au venit cu propriile precizări.

Astfel, printr-un comunicat de presă remis cu acest prilej, se menționează că, în ceea ce privește „dreptul la plata suplimentară pentru lucrul în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale (anularea sporului pentru lucrul în zilele libere); eliminarea acestui drept va determina afectarea suplimentară a capacității sistemului public de sănătate de a asigura continuitatea serviciilor publice de sănătate. (…)

Suplimentar, există riscul pierderii dreptului la indemnizația de hrană, în situația în care aceasta va fi asimilată bonurilor de masă, care sunt tichete valorice. Suspendarea acestui drept determină pierderea veniturilor salariale pentru aproximativ 90% dintre angajații din sectorul public, iar în cazul a circa 35% dintre ei scăderea poate ajunge până la 10%. O astfel de măsură va amplifica numărul nemulțumiților, crescând proporția opozanților față de cei aflați la putere. Nemulțumirea este resimțită, în egală măsură, și în legătură cu transferarea poverii diferitelor restructurări asupra celor care muncesc.

Este evidentă intenția de a utiliza criza politică drept prilej pentru slăbirea suplimentară a sistemului public de sănătate, cu scopul de a amplifica procesul de privatizare a sănătății. Soluția corectă ar fi reducerea cheltuielilor private din banii publici alocați sănătății, respectiv mutarea serviciilor private pe finanțare exclusivă din surse private. Nu transformați criza politică într-un prilej de profit economic pentru unii cetățeni!

Considerăm că dezbaterile publice pe tema deficitului bugetar trebuie să țină cont de faptul că o bună parte din deficit este generată de investiții, inclusiv cele în resursa umană din sistemul public de sănătate. Aceste investiții trebuie să continue. Totodată, astfel de măsuri reprezintă un atac suplimentar la adresa angajaților din sănătate, deja afectați semnificativ în perioada campaniei electorale, slăbind și mai mult capacitatea sistemului public de sănătate de a acorda servicii medicale de calitate cetățenilor.

Nesocotirea legislației salarizării de către toate guvernele reprezintă un atentat la adresa democrației. Parlamentul a adoptat o lege în urmă cu mulți ani, iar guvernul are obligația să o pună în aplicare. Pentru lucrătorii din sănătate, aceasta înseamnă drepturi salariale calculate în conformitate cu prevederile legale. În contextul intrării României în spațiul Schengen, o astfel de măsură va accentua suplimentar tendința de migrație a profesioniștilor din sănătate.”

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România avertizează guvernanții că adoptarea unor astfel de măsuri, care reduc veniturile angajaților din sănătate, va avea drept consecință riscul unor proteste de amploare din partea celor afectați.

Foto: