Un excelent mod de intra în atmosfera de sărbătoare a iernii, a Crăciunului, s-a dovedit a fi concursul județean „Tradiții și obiceiuri” 2023, ediția a II-a, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila. Manifestarea a avut loc duminică, 10 decembrie 2023, la Casa Tineretului.
Competiția a fost gândită ca un concert, cu prezentator – în persoana Suzanei Purice, deschis de o tânără interpretă, Andra Vulpe, cu un colind. Fiind o manifestare dedicată tradițiilor, concurenții – ansambluri și soliști din municipiul și județul Brăila – au interpretat colinde și cântece de sezon. Unii dintre ei, cum a fost cazul ansamblului „Pandelașul”, au reprodus obiceiul colindatului în detalii: exemplu, în formula unei scenete, la casa unei femei care îi primește pe colindători, îi ascultă și apoi îi invită să guste din cele pregătite în gospodărie pentru oaspeți. Nu a lipsit colacul tradițional.
Câștigătorii concursului județean „Tradiții și obiceiuri” 2023, ediția a II-a
Fiind concurs, a fost jurizare și s-au oferit premii. Ele au revenit ansamblului folcloric „Hora Măxinenilor” din comuna Măxineni – premiul I, grupului folcloric „Pandelașul” din Brăila – premiul II, elevei Sara Maria Munteanu, clasa a VII-a la Școala Râmnicelu, cursantă la Școala Populară „Vespasian Lungu” – premiul III. Premiile au fost în bani, sume de 1.500 lei, 1.200 lei și 1.000 lei oferite de organizator de la bugetul Consiliului Județean Brăila.
A fost oferit și un premiu de consolare, din partea Uniunii Judeţene a Pensionarilor Brăila, condusă de Tinca Rusu Preda, partener al CJCPCT la multe manifestări. Premiul de consolare a fost pentru corul parohiilor din localitățile Salcia Tudor și Ariciu.
Ceilalți concurenți care au evoluat pe scenă, refăcând atmosfera tradițională cumva în tonul adevăratelor și nealteratelor obiceiuri, au fost ansamblul folcloric „Mușețeanca” din orașul Însurăței, ansamblul folcloric „Vulturașul” din comuna Mircea Vodă, grupul „Glasuri cristaline” al Liceului cu Program Sportiv, tânărul interpret Damian Florin Adrian din Însurăței.
Juriul a fost format din universitarul Adrian Stoicescu de la Facultatea de Litere, departament Studii culturale din Universitatea București, regizorul Radu Nichifor, manager al Teatrului „Maria Filotti” și Ozana Dram, managerul CJCPCT Iași.
Invitați speciali – corul CJCPC Iași și Narcisa Suciu
În pauza de jurizare, concurenții și publicul a putut urmări recitalul oferit de corul CJCPC Iași, invitatul special al manifestării. Oaspeții au interpretat cu talent și măiestrie – semn că au experiență și bună pregătire – colinde tradiționale din regiunea moldavă și cântece de iarnă care au adus o căldură aparte manifestării.
De asemenea, grupul vocal bărbătesc „Zestrea Bărăganului” din comuna brăileană Ciocile, inițiat și condus de profesorul Gheorghe Ciucă, a fost invitat să prezinte un moment cu piese din repertoriul propiu, unul care pune în valoare atât tradiția locului, dar și valoarea de patrimoniu a cântecelor populare de altădată. Membrii grupului au cântat în deschiderea concerului oferit de Narcisa Suciu, un pic mai târziu după concursul de tradiții. Invitația a fost și pentru că ei au câștigat premiul întâi la prima ediție a concursului județean „Tradiții și obiceiuri”.
Pentru că în 10 decembrie este ziua aniversară, lui Gheorghe Ciucă i s-a urat/ cântat „La mulți ani”. Și ei au avut un colac pe scenă, parte dintr-o tradiție străveche locală în care se cânta un anume colind la casa cu fată de măritat. Colacul a fost luat de pe scenă, la final, de prof. Maria Ciucă – soția lui Gheorghe Ciucă, și împărțit la o parte a celor din sală.
Cei care nu au putut ajunge la competiție pot urmări filmele concursului aici.