Piesele de șah – un proiect muzical în premieră #HipHOpera

Recent a fost lansată melodia „Piesele de șah”, prima din proiectul muzical #HipHOpera, la rîndul său primul de acest gen din România, o combinație între hiphop și muzica simfonică. Și ce artiști puteau fi mai potriviți pentru acest melanj între rap și opera decât Dan Popescu, alias rapper-ul Bibanu MixXL și binecunoscutul cuplu format din tenorul Alin Stoica – singurul român câștigător al premiului “Luciano Pavarotti” și soprana Mădălina Stéphanie Stoica-Radu.

Atât versurile piesei, cât și videoclipul (care poate fi urmărit aici https://www.youtube.com/watch?v=Hz7ITuguRhA) transmit un mesaj cât se poate de actual și atemporal în același timp, exprimând viața așa cum este ea, cu dihotomia și întregul ei, cu bune și rele, suișuri și coborâșuri, cu tradițional și modern. Amestecul dintre alb și negru din piesele de șah ne readuce în cuget și în simțire prezența Luminii și a Întunericului, ne reamintește că viața este suma alegerilor noastre, deoarece toți suntem niște jucători pe imensa tablă de șah a Divinității și fiecare OM este responsabil, în fiecare clipă, de ceea ce gândește, spune și face. De noi înșine depinde dacă în viața noastră vrem să fim pion sau rege, sau regină, sau poate nebunul care nu iau viața în serios și apoi se întreabă ce i s-a întâmplat. Vizionând această melodie profundă și simplă în același timp mi-am adus aminte cuvintele scriitorului Marin Sorescu: “Cu mine se petrece ceva. O viaţă de om.

Ascultați cu inima mesajul acestei melodii care ne îndeamnă la bucurie și recunoștință pentru minunatul dar al ființării: “Viața asta e așa, cum îți spune inima, niciodată nu fi supărat! Clipele, minutele, faptele, secundele sunt ca piesele de șah!

Videoclipul a fost filmat la Opera Națională din București, piesa se numește “Piesele de șah”, iar cei care au participat la filmare sunt: Stephanie Radu, Crina Matei, Karl Baker, Raluca Jercea, Gloria Barbu, Miruna Elena, Ana Glomnicu și Valentin Alexandru.