Reabilitarea Pieței Mari, motiv de atac pentru PNL

După cum bine știți, Monitorul de Brăila a scris încă de la începutul lunii septembrie despre … ”Piața Mare … din parcare” (https://monitorulbr.ro/piata-mare-din-parcare/). Așa că apar și primele reacții…

Președintele Organizației Municipale PNL Brăila, prof. dr. Cătălin Canciu, inspector școlar general al Inspectorartului Școlar Județean Brăila, a transmis un comunicat în care își exprimă indignarea față de felul cum au ajuns să se desfășoare activitățile în Piața Mare, intrată, în sfârșit, în proces de reabilitare. „După şapte ani mari şi laţi, de când Meluța Drăguț a fost pusă de PSD la conducerea Administraţiei Pieţelor, şapte ani pierduți din lipsă de viziune, caracterizați de indiferenţă faţă de un comerţ civilizat, aşa cum întâlnim din nefericite, de mult timp, și în alte oraşe ale ţării„, precizează Canciu. 

Liberalul apreciază că ideea Administrației Piețelor de a muta producătorii în parcarea pentru clienţi a fost una proastă, in condițiile în care acest fapt nu este deloc favorabil activităților comerciale. În plus, și „parcarea este altă lucrare de mântuială, în care s-au investit 270.000 lei de la bugetul local, dată în funcţiune la începutul lui 2018, cu festivismul specific PSD, s-a dovedit o improvizaţie ieftină, sistemele de taxare şi de ridicare automată a barierei stricându-se la scurt timp de la inaugurare„. 

Mutarea producătorilor în parcare a produs haos. De altfel, parcarea însăși nu mai poate fi folosită. De jur împrejurul pieţei este imposibil să găseşti loc de parcare, latura dinspre strada Roşiori fiind inaccesibilă. Comercianţii nu se pot aproviziona confortabil cu marfă, iar clienţii automobiliști nu au unde-și parca maşinile pentru a ajunge în piaţă. Dubele cu marfă stau în plină stradă, traficul în zonă a revenit infernal. Pe singura arteră către Chercea se formează permanent blocaje. 

Soluția Administrației Piețelor nu a luat în calcul grija față de comercianți 

Ce e la fel de urât, amintește Cătălin Canciu, e că producătorii şi-au mutat singuri tarabele, nefiind un ajutor in acest sens din partea administrației. Mai mult, au scos bani din propriul buzunar pentru a-şi face adăposturi învelite cu tablă, pentru a se proteja de intemperii.

În această înghesuială vor sta producătorii 18 luni, în teorie, pentru că în realitatea din Brăila nimeni nu mai crede că termenul de finalizare a investiţiei va fi respectat. Niciun proiect al administraţiei PSD nu a fost finalizat la timp. În cel mai fericit caz, vor fi doi ani de stat în ploi, zăpezi şi arşiţă, dar, după cum ne-a obişnuit administraţia PSD, nu ne-ar mira dacă acest proiect s-ar finaliza peste cinci ani. Nu zice nimeni să nu investeşti, dar nu poţi, cu bună ştiinţă, să blochezi oraşul ani de zile. Soluţia Administraţiei Pieţelor nu a luat în calcul grija faţă de comercianţi, spaţiul oferit fiind o bătaie de joc la adresa lor, o desconsiderare totală faţă de omul care munceşte şi care plăteşte taxe pentru tarabele închiriate. Tarabele arată ca după război, scorojite, ruginite, demonstrând o totală lipsă de respect faţă de comercianţi, dar şi faţă de clienţi. Nu doar piaţa producătorilor a fost dată peste cap, ci şi cea a comercianţilor din zona Pieţei de fructe. Tarabele de aici au fost mutate în spatele halei, în proximitatea magazinelor cu peşte, pentru executarea unei lucrări cu termen de finalizare tot de 18 luni. Valoarea celor două proiecte din Piaţa Mare se ridică la peste 3,5 milioane de lei, bani alocaţi de la bugetul local. Ca o ironie, noua Piaţă de peşte, cu termen finalizare 10 ianuarie 2023, nu este încă deschisă. Deşi am solicitat public informaţii despre acest proiect, în care s-au investit peste 1,8 milioane de lei din fonduri europene, nimeni din Primăria Brăila nu s-a sinchisit să ofere vreo explicaţie„, subliniază Cătălin Canciu.  

Piața Mare, în fapt Piața „Radu Portocală”, a ajuns o ruină

După cum ne-a obişnuit, primarul Marian Dragomir se laudă doar cu începuturile unor proiecte, dar când sunt probleme sau întârzieri se dă lovit în aripa sa de vultur. Piaţa Mare, în fapt piaţa <Radu Portocală>, numită aşa după primarul vizionar liberal al Brăilei interbelice, torturat până la moarte în temniţele comuniste, a ajuns fără echivoc o ruşine. Mă gândesc câte a făcut Radu Portocală în doar trei ani cât a fost primar şi nu îmi vine să cred. A pavat cu granit 12 kilometri de străzi din Brăila, a construit şcoala <Spiru Haret>, halele din Piaţa Poporului, un nou bazin pentru uzina de apă și zidul de beton armat al abatorului, a creat şi pavat piaţa din dreptul cimitirului <Sfântul Constantin>, a construit trotuare pavate până în Brăiliţa, a dotat cu aparate dispensarul medical al sindicatelor muncitoreşti, a dotat cu aparatură medicală Spitalul Brăilei etc. 

Dumneavoastră, domnule primar Marian Dragomir, sunteţi o ruşine pentru oraşul Brăila. Asfaltaţi prost şi fără rost, faceţi festivaluri pe bandă rulantă, organizaţi evenimente plătite cu generozitate din banii noştri, vă măscăriţi în tot felul de costume cerşind atenţia brăilenilor, vă scuzaţi cu aroganţă când sunt proiecte întârziate şi ignoraţi realitatea din oraşul pe care spuneţi cu emfază că îl iubiţi„, mai spune Cătălin Canciu.