Programul național de fertilizare in vitro continuă și anul viitor

Vineri, 17 noiembrie, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) a anunțat că a a pus în transparență decizională proiectul de Hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității. 

Decizia continuării derulării proiectului a fost luată grație succesului de care acesta s-a bucurat în anii anteriori și numărului mare de solicitări înregistrate. La data de 17 noiembrie, la nivelul MFTES au fost primite, în cadrul acestui program, peste 20.000 de solicitări prin e-mail și peste 10.000 de dosare au fost înregistrate, dintre care 9.066 eligibile. Au fost raportate 150 de sarcini în evoluție, iar în urma finalizării procedurilor medicale, au fost înregistrate trei nașteri.

Sprijinul de 15.000 de lei vizează susținerea în 2024 a peste 20.000 de cupluri și persoane singure

“Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” este finanţat de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse și are ca scop sprijinirea financiară a cuplurilor şi a persoanelor singure din România, în vederea efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, ca element principal de susţinere a creşterii natalităţii în România. În anul 2022 au beneficiat de sprijin financiar 2.500 de beneficiari, iar în acest an s-a acordat sprijin pentru maximum 10.000 de beneficiari, număr care va fi dublat în 2024. 

Sprijinul se acordă sub forma a două vouchere pe suport de hârtie, în cuantum de 15.000 de lei. Astfel, un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în suma de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.

Solicitanții trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în România, să fie asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, iar procedurile medicale trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală autorizată de pe teritoriul țării noastre, parteneră a programului. Vârsta femeii beneficiare trebuie să fie cuprinsă între 20 și 45 de ani. Un alt criteriu de eligibilitate este prezența unui document medical din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu recomandare pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV), din partea unui medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere. 

Foto:
Iuliia Bondarenko/Pixabay