Nicu Alifantis, serbat în festivalul de la Brăila pentru cei 50 de ani dedicați scenei

Prima seară a festivalului național de muzică folk „Chira Chiralina” de la Brăila, ediția a XVI-a, s-a încheiat cu un concert memorabil, susținut de cantautorul Nicu Alifantis care a venit însoțit de Fragile Band. 

Organizatorii au dorit să omagieze, măcar simbolic, cele cinci decenii dedicate scenei de Nicu Alifantis – fie că a cântat sau a oferit publicului discuri, fie că a compus pentru teatru, fie că a scris pentru copii. 

Astfel, în seara de 18 noiembrie 2023 a primit de la Alina Petronela Sulicu, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Tradiționale (CJCPCT) Brăila – organizatorul festivalului – în ambianța călduroaselor aplauze ale publicului, flori și un tort pe care a fost inscripționată cifra 50. 

Brăilenii au putut cumpăra CD-uri, cărți, tricouri de la standul special amenajat în holul Casei Tineretului. Doar publicul din sală s-a bucurat de melodiile incluse în concert. De celelalte evenimente din festival s-au putut bucura în format online și alți spectatori; evenimentele vor fi, și în seara a doua, 19 noiembrie, transmise live pe pagina Facebook Centrul de Creație Brăila și la Etno TV. 

Nicu Alifantis s-a născut în 31 mai 1954, la Brăila; are origini greceşti, aromâne şi româneşti. A învățat întâi să cânte la acordeon; debutul a fost într-o emisiune, la Televiziunea Română. „Cântec de noapte” este primul său disc cu muzică, din 1976. Nicu Alifantis, în cele cinci decenii, a compus muzica pentru mai mult de 100 de piese de teatru și pentru 17 filme. A lansat 36 albume discografice din care 19 individuale, șase de autor și 11 de colecție, a susținut peste 5.500 de spectacole și recitaluri. A fost distins cu premii naționale și internaționale. A fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Din august 2018, Nicu Alifantis este Cetățean de Onoare al municipiului Brăila. 

Foto:
Centrul de Creație Brăila