Protest spontan la Direcția Regională de Statistică Brăila

Astăzi, 23 noiembrie 2023, salariații de la Direcția Regională de Statistică (DRS) Brăila au organizat  un protest spontan, încetând activitatea în intervalul orar 9.30-10.30. Reprezentanții DRS au adoptat această formă de manifestare pentru a-și exprima nemulțumirea față de politicile de salarizare. Aceștia solicită salarii conforme cu nivelul de pregătire și complexitatea activității desfășurate, echitate în raport cu instituțiile la nivel central și cu alte instituții, care, indiferent de context, primesc majorări salariale sau reîncadrări în anexele Legii 153. 

În cadrul protestelor, cei de la DRS cer următoarele: 

  • stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual la nivelul administrației publice centrale;
  • un spor de 15% aplicat la salariul de bază, acordat pentru complexitatea muncii;
  • deblocarea angajărilor si mărirea schemei de personal. 

Conform unui comunicat de presă, Guvernul României a recunoscut că există probleme de salarizare la nivelul instituției respective, aprobându-se un memorandum cu tema „Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică și Direcțiilor teritoriale de Statistică”. Acest memorandum a fost aprobat și semnat de fostul prim-ministru al României, Nicolae-Ionel Ciucă, dar nu a fost pus în aplicare. 

„Solicităm Guvernului României asumarea acestui memorandum semnat și aprobat și punerea lui în aplicare. Vom continua protestul spontan, iar în perioada următoare vom intensifica aceste acțiuni cu întreruperea totală a activității, până când revendicările noastre vor fi soluționate, au afirmat protestatarii, care amenință cu refuzul de a participa la organizarea alegerilor de anul viitor. 

Foto:
Pixabay