Reciclarea deșeurilor textile a devenit obligatorie de la 1 ianuarie

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a explicat că, de la 1 ianuarie, a devenit obligatorie reciclarea deșeurilor textile și a ținut să precizeze că „fără îndoială, legea se aplică în toată țara, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Mai departe, măsura în care această colectare a fracției textile se va face din poartă în poartă sau la puncte de colectare cu aport voluntar rămâne la latitudinea primarului. Obligația este aceea de a modifica contractele de delegare pentru serviciul de salubrizare, astfel încât, începând cu anul acesta, să avem și colectarea separată a textilelor”.

Ce-i drept, după cum a afirmat demnitarul, la ora actuală, nu doar în țara noastră, ci chiar la nivelul întregii Uniuni Europene, nu putem vorbi despre capacități suficiente de reciclare a deșeurilor textile, „pentru că acest proces este unul extrem de complicat”.

Totodată, ministrul a mai ținut să adauge că revine în obligația primăriilor asigurarea punctelor de colectare pentru materialele textile, care „nu vor arăta foarte diferit de orice alt tip de punct de colectare pentru ambalaj reciclabil. (…) Salubristul, același sau un nou salubrist, trebuie să asigure colectarea, care, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat până acum, n-ar trebui să mai ajungă la groapa de gunoi, ci ar trebui să ajungă în instalații de tratare sau de reciclare”, a încheiat ministrul Mircea Fechet.

Directiva-cadru a UE privind deșeurile (WFD) obligă statele membre să aibă sisteme de colectare separată pentru textilele uzate începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Asociația Română pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX) a subliniat, legat de acest aspect, că legislația centrată pe Responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), încă în curs de dezvoltare la nivelul Uniunii Europene, este o măsură necesară și pentru gestionarea textilelor post-consum din România.