Reperele zilei – 1 mai

*Ziua Muncii.

305: Împărații romani Dioclețian și Maximian renunță la demnitatea de auguști, lucru ce consemnează sfârșitul primei tetrarhii. Locul lor este luat de Galerius și Constanțiu I.

1359: Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol.

1581: Sigismund Bathory este ales principe al Transilvaniei.

1707: Anglia s-a unit cu Scoția sub numele de Regatul Marii Britanii.

1786: Premiera operei comice „Nunta lui Figaro” (4 acte) de W. A. Mozart, la Burgtheater din Viena. Libretul este de Lorenzo da Ponte, după piesa cu același titlu a lui Beaumarchais.

1821: Turcii pătrund în Moldova, la Brăila, și în Țara Românească, la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.

1831: Se înființează, la București, Arhivele Statului din Țara Românească.

1852: Se naște Santiago Ramón y Cajal (d. 1934). A fost un histologist și doctor spaniol, unul din cei doi spanioli laureați ai Premiului Nobel pentru medicină (1906). Ramón y Cajal este considerat a fi unul dintre fondatorii neuroștiinței moderne.

1859: Se naște Alexandru Philippide (d. 1933). A fost un lingvist și filolog român, membru titular al Academiei Române, bibliotecar, profesor universitar, considerat întemeietorul școlii lingvistice ieșene. Opera sa majoră, apărută în două volume voluminoase în 1925 și 1928, reunește o gamă largă de surse antice și dovezi lingvistice pentru a analiza etnogeneza românilor și dezvoltarea limbii lor.

1865: Intră în vigoare Codul Penal (aprobat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 21 aprilie/3 mai 1864).

1895: Se naște Ury Benador (d. 1971), prozator român. a fost un prozator român de origine evreiască. A scris romane și nuvele, cu subiecte din lumea evreiască (Apassionata, Ghetto veac XX), cea a marii finanțe evreiești și române din perioada interbelică (Gablonz, magazin universal), de asemenea câteva piese de teatru. Romanul Subiect banal a fost considerat de critica literară drept cea mai reușită operă a sa.

1896: Se naște Mihai Ralea (d. 1964). A fost un eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, corporatist-marxist,  profesor la Universitatea din Iași, membru titular al Academiei Române, director al revistei Viața românească (din 1933). Mihai Ralea a fost chemat să preia funcția de redactor-prim al revistei Viața Românească, devenind colaboratorul principal al lui Garabet Ibrăileanu. Aceasta este „școala” unde s-a format criticul literar Mihai Ralea, cel care a scris pagini remarcabile despre Tudor Arghezi și Mihail Sadoveanu în volumul sau intitulat Valori, publicat în 1935.

1899: Bayer introduce aspirina în Germania.

1910: Se naște Lazăr Dubinovschi (d. 1982), sculptor din Republica Moldova. Începând din anul 1957 a realizat o galerie de portrete sculpturale, reprezentând oameni de cultură din Moldova: Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi, Dimitrie Cantemir, Miron Costin, A. Sciușev, Oleg Dain, ale căror busturi urmau a fi amplasate în Parcul Pușkin, care s-a deschis în anul următor. A fost ales ca membru corespondent al Academiei de Arte Plastice din Sankt-Petersburg (1954) și membru de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România (1961).

1919: Guvernele sovietic și ucrainean au adresat guvernului român două ultimatumuri prin care îi cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

1920: Se naște Nicolae Simatoc (d. 1978), fotbalist român. Cunoscut și sub numele Miklos Szegedi, a fost un fotbalist român din perioada interbelică. A fost primul român care a jucat la FC Barcelona și la Internazionale Milano. A mai evoluat la cvadrupla campioană a României Ripensia Timișoara dar și la Carmen București.

1921: Se naște Vladimir Colin (d. 1991). A fost un scriitor român de literatură științifico-fantastică, fantastică, literatură pentru copii și basme. Era evreu de origine. A debutat cu un volum de Basme, în 1953, care a obținut Premiul de Stat. Au urmat apoi volumele de literatură fantastică Legendele țării lui Vam (1961) și de literatură științifico-fantastică A zecea lume, Pentagrama, 1967, Un pește invizibil și douăzeci de povestiri fantastice, 1970, Imposibila oază, 1984. A excelat în genul science fantasy și a obținut trei premii Eurocon, o performanță de neegalat pentru un autor din România. Printre operele din acest gen se numără și volumele de povestiri Viitorul al doilea, Dinții lui Cronos sau mini-romanul Babel.

1921: A apărut, la Cluj și București, bilunar, apoi lunar, revista Gândirea, publicație tradiționalistă care tindea să orienteze creația spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Călinescu, Eliade (directori: Cezar Petrescu la Cluj și Nichifor Crainic la București).

1923: Se naște Ion Popescu-Gopo (d. 1989). A fost un artist plastic român, creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”, o creație proprie care l-a făcut celebru și i-a câștigat câteva premii naționale și internaționale, actor, editor de film, scenarist și regizor de film.

1949: Moare Gheorghe Petrașcu (n. 1872). A fost un pictor și academician român, fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat și prin forța de evocare a obiectelor și priveliștilor, prinse în mediul lor imediat. Cu o pasiune nestăvilită, pictează peisaje, atât în țară (Sinaia, Târgu Ocna, Câmpulung-Muscel), cât și în Franța (Vitré, Saint-Malo), Spania (Podul San Martin din Toledo) și mai ales în Italia (Veneția, Chioggia, Napoli).

1950: În Republica Federală Germania nu mai există bonuri de masă, raționalizarea alimentelor a fost abolită.

1950: Se naște Laurențiu Roșu, handbalist român. În palmaresul său figurează Locul III la Campionatul Mondial Universitar la ediția a 4-a din Cehoslovacia, cu echipa antrenată de Eugen Trofin și Romeo Sotiriu, Locul I cu Steaua București la Cupa Campionilor Europeni ediția 1976-1977, cu echipa antrenată de Cornel Oțelea și Otto Tellman, cinci titluri de campion național, un titlu de vicecampion al României, două Cupe ale României.

1956: A fost înființat Institutul de Arheologie din București.

1962: Se naște Maia Morgenstern. Este o actriță română de film, radio, scenă, televiziune și voce, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat și actriță și cântăreață în limba idiș. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din Îngerul albastru (Der Blaue Engel) sau Kathleen Hogan în Park Your Car in Harvard Yard. Morgenstern este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele Balanța, Cel mai iubit dintre pământeni și Patimile lui Hristos.

1967: Elvis Presley se căsătorește cu Priscilla Beaulieu.

1975: Preotul Constantin Galeriu devine paroh al bisericii „Sfântul Silvestru” din București.

1975: Se naște Călin Peter Netzer. Este un regizor de film român. Netzer este primul regizor din România care a primit premiul cel mare Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. El este cunoscut publicului pentru lungmetrajele sale ”Poziția Copilului” (2013), ”Ana, mon amour” (2017) și Medalia de onoare, cu Victor Rebengiuc în rolul principal.

1979: Groenlanda devine provincie autonomă a Regatului Danemarcei.

1987: Se naște Diana Druțu, handbalistă română. În sezonul 2016-17, handbalista a făcut o pauză în activitatea sa sportivă după ce a rămas însărcinată. Druțu a revenit pe terenul de joc în vara anului 2017, semnând cu HC Dunărea Brăila. După două sezoane la echipa brăileană, handbalista s-a transferat la SCM Gloria Buzău. În anul 2012, Druțu a fost convocată de antrenorul Radu Voina la echipa națională de handbal feminin a României. Ea a jucat pentru echipa națională, în total în 15 meciuri, în care a înscris 17 goluri.

1987: Se naște Andrei Stoica. Este un kickboxer român și campion mondial SUPERKOMBAT la categoria super-cruiser, titlu deținut de acesta încă din 2013. Andrei Stoica este în top 10 mondial la categoria semi-grea în ambele clasamente GLORY și LiverKick.com. A fost declarat „Luptătorul anului 2014” în România de către Clubul Sportiv Al Jurnaliștilor.

1991: A intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană/CEE, ulterior Uniunea Europeană/UE.

1992: Intră în vigoare Documentul de la Viena, adoptat prin consens, la 5 martie 1992 de 48 de state ale CSCE

1993: A intrat în vigoare Acordul dintre România și Asociația Europeană a Liberului Schimb/AELS.

1997: Partidul Laburist obține cea mai mare victorie din ultimii 150 de ani în scrutinul legislativ de la 1 mai 1997, ajungând la putere pentru prima oară după 1979. Tony Blair este învestit oficial de către regina Elisabeta a II-a cu formarea guvernului.

1998: Reuniunea liderilor UE, miniștrilor de finanțe ai țărilor UE și ai Parlamentului European, pentru a decide cine va participa la lansarea UME – Uniunea Monetară Europeană – pentru a stabili ratele de schimb bilaterale și pentru a numi oficial Consiliul de conducere al Băncii Centrale Europene.

1998: Intră în vigoare Convenția Consiliului Europei privind spălarea, depistarea, capturarea și confiscarea banilor proveniți din activități criminale.

2002: A început să funcționeze Garda de Mediu, condusă de un comisar național – la nivelul țării, și de un comisar județean – la nivel de județ.

2002: La Salonul Internațional al Invențiilor și Produselor Noi de la Geneva, ediția nr. 30, România a câștigat 67 de medalii (din care 15 de aur) și trei premii speciale, ceea ce a clasat–o pe primul loc între cele 44 de țări. Printre premianți sunt profesorii Universității Bioterra din București – medalie de aur pentru „vodca ecologica” și de argint pentru sucul fără conservanți „Carotina”.

2003: A intrat în vigoare noul Cod Poștal din România.

2004: Extinderea UE: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria aderă la Uniunea Europeană.

2004: Odată cu extinderea Uniunii Europene, s-a restructurat Acordul Central European al Comerțului Liber (CEFTA), fapt ce se răsfrânge și asupra României.

2008: Se inaugurează Hangzhou Wan Daqiao, cel mai lung pod de dincolo de ocean, dintre Cixi si Jiaxing din Republica Populară Chineză.