Reperele zilei – 2 mai

*Ziua naţională a tineretului.

74: Sinuciderea iudeilor din cetatea Masada; intrarea armatelor romane în „cetatea morților”.

1497: Navigatorul John Cabot pornește în călătoria sa spre continentul american.

1519: Moare Leonardo da Vinci (n. 1452). Cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci, a fost un marcant reprezentant al Renașterii din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Viziunea lui Leonardo asupra lumii se bizuie pe logică.

1536: Regina Anne Boleyn a Angliei, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea, este arestată și închisă sub acuzația de adulter, incest, trădare și vrăjitorie.

1635: La Paris, se deschide Jardin Royal des plantes médicinales, grădina regală de plante medicinale. Grădina a fost plantată sub instrucțiunile medicilor regelui Ludovic al XIII-lea, Jean Hérouard și Guy de La Brosse. Cinci ani mai târziu, ea a fost pusă la dispoziția publicului.

1869: La Paris se deschide un loc de divertisment muzical sub numele de Folies Trévise. Se va dezvolta ca un teatru de vodevil și cabaret și va deveni cunoscut sub numele de Folies Bergère.

1892: Se naște Manfred von Richthofen (d. 1918). A fost un pilot de elită german și tactician briliant al luptelor aeriene din primul război mondial. Un adevărat as al duelurilor aviatice, a doborât în timpul războiului cele mai multe avioane de vânătoare inamice. A fost supranumit de germani „Der Rote Baron” (Baronul roșu) – deoarece zbura frecvent cu un avion de culoare roșie, aceeași poreclă („Baronul roșu”) fiind folosită și de englezi. Francezii l-au intitulat însă „Le Diable Rouge“ (Demonul roșu).

1893: Moare George Barițiu (n. 1812), mare om de cultură, conducător al luptei de emancipare națională a românilor ardeleni. A fost un publicist, istoric și politician român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania. George Barițiu a fost deputat în Dieta Transilvaniei din 1861 și în Senatul Imperial de la Viena, membru fondator și apoi președinte al Astrei, membru fondator al Partidului Național Român din Ungaria și Transilvania și președinte al acestuia între anii 1884-1889, membru fondator și ulterior președinte al Academiei Române.

1927: Louis Bromfield obține premiul Pulitzer pentru Toamna timpurie.

1928: Moare George Ranetti (n. 1875). A fost un scriitor, poet, dramaturg minor, publicist și umorist român, din generația post-junimistă, care a desfășurat o importantă activitate ca gazetar, la reviste precum: „Moftul român” revista înființată de Ion Luca Caragiale, publicațiile „Moș Teacă”, „Zeflemeaua”, revista umoristică Furnica, revista „Greerul” și „România” din Iași.

1930: Se naște Dorli Blaga (d. 2021), intelectuală, fiica filosofului, poetului și dramaturgului român Lucian Blaga și a Corneliei Brediceanu.

1930: Se naște Vitalie Belousov (d. 2015), inventator, profesor universitar, doctor inginer român. Printre cei mai importanți inventatori ai lumii, profesorul Belousov are peste 150 de invenții, peste 180 de lucrări științifice, peste 30 monografii, tratate, cursuri. Dintre invențiile medaliate cu aur fac parte: Frână centrifugală autoreglabilă; Procedeu de ascuțire a burghielor elicoidale; Freză ROMASCON; Aparat de zbor fără motor; Freză frontală cu plăcuțe metalo-ceramice; Turbină eoliană; Mașină de ascuțit freze cu dantură curbilinie; Cuțit armat cu răcire internă. Una dintre cele mai cunoscute invenții ale sale este freza frontală cu dinți demontabili, cu ascuțire continuă , cunoscută sub denumirea freză ROMASCON.

1938: Thornton Wilder obține premiul Pulitzer pentru Orașul nostru.

1945: Oficialii Uniunii Sovietice au anunțat căderea Berlinului. Generalul Helmuth Weidling semnează predarea Berlinului către Armata Roșie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1946: Se naște Octavian Andronic (d. 2020), caricaturist și jurnalist român. Octavian Andronic a condus proiectul ziarului „Informația de prânz” la grupul MediaPro și a fost, vreme de un an, directorul general adjunct al postului Tele7abc (2000-2001). Din anul 2002 conduce Agenția de presă Amos News, pe care a înființat-o. Era căsatorit cu Mariana Andronic, redactor-șef al Universul Pădurii. În aprilie 2006, a vândut Amos News către trustul de presă Intact. În martie 2006, a fost numit în funcția de director executiv al ziarului Cronica Română, dar a fost destituit în septembrie 2006, fiind acuzat de lipsă de echidistanță manifestată în articolul intitulat „Trufașa citadelă”, avându-l ca subiect pe Dan Voiculescu.

1949: Arthur Miller obține premiul Pulitzer pentru Moartea unui comis voiajor.

1953: În Iordania, Hussein I, în vârstă de 17 ani, urcă pe tron după ce a fost proclamat rege la 11 august a anului precedent din cauza unei boli nervoase a tatălui său Talal.

1955: Se naște Donatella Versace. Este un designer italian, cunoscută îndeosebi pentru legăturile cu casa de modă Versace, moștenită de la fratele mai mare, Gianni Versace. Donatella deține azi 20% din acțiunile Versace, este directorul de creație al casei și supervizează toate colecțiile couture.

1955: Tennessee Williams obține Premiul Pulitzer pentru dramaturgie pentru Pisica pe acoperișul fierbinte.

1960: Caryl Chessman, condamnat la moarte în SUA, este executat, după ce executarea hotărârii a fost amânată de opt ori. Cazul a declanșat o dezbatere la nivel mondial asupra pedepsei cu moartea, pentru că persistă îndoielile asupra făptașului.

1964: Prima ascensiune a Shishapangma, al paisprezecelea munte ca înălțime din lume și cel mai mic dintre cei de peste opt mii de metri.

1968: Lansarea celui de-al doilea program al Televiziunii Române, TVR 2.

1969: Nava britanică Queen Elizabeth 2 pornește în călătoria sa inaugurală de la Southampton la New York.

1972: Se naște Dwayne Johnson. Este cunoscut și după numele de ring The Rock, este un actor american și fost wrestler profesionist care a evoluat în WWE. Câștigând 17 titluri de campion în WWE, inclusiv 10 titluri de campion mondial, Dwayne „The Rock” Johnson este considerat unul din cei mai buni wrestleri din toate timpurile. Primul rol principal al Johnson într-un film a fost rolul din The Scorpion King, în 2002. Pentru acest rol, el a fost plătit cu 5,5 milioane $, un record mondial pentru un actor la primul său rol principal.De atunci el a mai apărut într-o serie de filme, printre care Beyond the Mat (1999), Longshot (2000), The Mummy Returns (2001), The Rundown (2003), Fast & Furious 6 Fast & Furious 7 , Fast & Furious 8 , Fast 9 & Fast & Furious Hobbs and Shaw.

1972: Moare J. Edgar Hoover (n. 1895). A fost directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) de la 10 mai 1924 până la moartea sa, adică timp de 48 de ani. Până azi, J. Edgar Hoover a rămas cel mai mult timp în fruntea unei agenții americane, servind sub opt președinți, de la Calvin Coolidge la Richard Nixon. După el, a fost instaurat un mandat de zece ani pentru funcția de director al FBI.

1975: Se naște David Beckham. Este un fost fotbalist profesionist englez, în prezent retras din activitate. Beckham apare în Topul 100 FIFA al celor mai mari fotbaliști în viață în viziunea marelui Pelé. A fost numit și în topul “Time 100” pe anul 2004, al revistei „Time”, top care cuprinde cele mai influente 100 de personalități din toată lumea. Este de asemenea o marcă publicitară globală. Este singurul englez care a înscris la trei Cupe Mondiale diferite și cel de-al nouălea jucător din istoria Cupei Mondiale care a înscris de două ori din lovituri libere directe. A fost căpitanul naționalei Angliei din 15 noiembrie 2000 până în 2 iulie 2006.

1980: Începe vizita Papei Ioan Paul al II-lea pe continentul african.

1989: Ungaria și-a deschis frontiera cu Austria și a început demontarea gardului de sârmă ghimpată de la Hegyeshalom. Începutul căderii Cortinei de Fier.

1997: În urma victoriei sale din ziua precedentă, Tony Blair este învestit ca prim-ministru al Marii Britanii.

2004: Membrii partidului de dreapta Likud, condus de premierul israelian, Ariel Sharon, au respins, în cadrul unui referendum, planul israelian de separare unilaterală a teritoiilor palestiniene.

2004: Premierul Leszek Miller a demisionat din funcție, cabinetul său fiind dizolvat. Președintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, l-a numit oficial în aceasta funcție pe Marek Belka și a învestit noul guvern, social-democrat.

2011: Teroristul Osama bin Laden este ucis de către membrii unor forțe speciale americane din Abbottabad, Pakistan, în cursul operațiunii cu numele de cod Operațiunea Neptune Spear.

2012: O versiune pastel a tabloului Țipătul, de pictorul norvegian Edvard Munch, se vinde cu 120 de milioane de dolari într-o licitație din New York, stabilind un nou record mondial pentru o operă de artă la licitație.

2015: Moare Maia Plisețkaia (n. 1925). A fost o balerină, regizoare de balet, coreografă și actriță rusă, de origine evreiască, considerată cea mai bună balerină rusă și una din cele mai bune balerine ale secolului al XX-lea. Ea a dansat în aceeași perioadă cu renumita balerină rusă Galina Ulanova și în anul 1960 a preluat titlul de prima ballerina assoluta a Teatrulul Bolșoi în detrimentul Galinei Ulanova.

2015: Se naște Prințesa Charlotte de Cambridge, fiica Prințului William și a soției acestuia, Catherine, Prințesa de Wales. Este nepoata Regelui Charles al III-lea și strănepoata reginei Elisabeta a II-a. Ocupă locul al treilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, după tatăl și fratele ei mai mare, Prințul George.

2019: Moare Ilinca Tomoroveanu (n. 1941). A fost o actriță română de teatru și film. Din anul 2005 a fost director adjunct artistic al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, unde și-a continuat și cariera de actor. În 1990 a devenit membră a UNITER, iar din 1999 a fost membră în senatul UNITER. A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. De asemenea, a fost nepoata poetului Octavian Goga. A debutat pe scena cinematografică în filmul „Darclee” (figuratie), apoi in 1960, în filmul „Mândrie” (regia Marius Teodorescu), iar pe scena teatrală a debutat în anul 1964, la Teatrul Național București în rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu (regia Horea Popescu).