Reperele zilei – 30 aprilie

*Ziua Internațională a Jazzului

313: Împăratul roman Licinius unifică Imperiul Roman de Răsărit sub comanda sa.

1638: Patriarhul Chiril Lukaris sfințește Mănăstirea Podgoria Copou din Iași, ctitorie a domnului Vasile Lupu.

1777: Se naște Carl Friedrich Gauss (d. 1855), matematician, astronom german. A fost un matematician, fizician și astronom german, celebru pentru lucrările despre integralele multiple, magnetism și sistemul de unități care îi poartă numele. Este considerat unul dintre cei mai mari oameni de știință germani.

1789: Pe terasa de la Federal Hall din Wall Street, New York, George Washington depune jurământul, devenind astfel primul președinte al Statelor Unite.

1803: SUA cumpără de la Franța teritoriul Louisiana în schimbul sumei de 80 milioane franci-aur.

1844: Alexandru Ioan Cuza se căsătorește cu Elena Rosetti-Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza. Cu acest prilej, Cuza a refuzat să primească țiganii robi trecuți în lista dotală a soției, fiind astfel primii care au acceptat hotărârea Adunării Obștești din 31 ianuarie 1844, de dezrobire a țiganilor.

1857: Se naște Eugen Bleuler (d. 1940). A fost un psihiatru elvețian cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale semnificative la înțelegerea și explicarea bolilor mentale, respectiv la identificarea și denominarea schizofreniei.

1883: Se naște Jaroslav Hašek (d. 1923). A fost un scriitor satiric, umorist și un anarhist socialist  ceh, cunoscut, în special, pentru romanul său Peripețiile bravului soldat Švejk, o colecție neterminată de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi.

1893: Se naște Joachim von Ribbentrop (d. 1946). A fost un diplomat și politician german, membru proeminent al partidului nazist, care în perioada 1938–1945 a îndeplinit funcția de ministru de externe al Germaniei. La procesul de la Nürnberg a fost acuzat crime de război și crime împotriva umanității, a fost condamnat, pedepsit cu moartea și executat. Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939, de șeful guvernului și ministrul de externe a URSS Viaceslav Molotov și ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Stalin.

1895: Se naște Ion Vinea (d. 1964). Este pseudonimul literar al lui Ion Eugen Iovanachi, poet și scriitor român simbolist și suprarealist, aflat mereu în vecinătatea mișcării literare de avangardă, unul dintre românii asociați realismului magic. Încă din anii liceului, publică împreună cu Tristan Tzara și Marcel Iancu revista Simbolul (octombrie 1912), cu atitudine netă împotriva sămănătorismului. Ca și Ilarie Voronca, Ion Vinea este un mare creator de imagini, fără a slăbi însă niciodată controlul inteligenței artistice asupra fluxului imagistic.

1896: Se adoptă Legea învățământului primar și normal-primar (Legea Poni). Prin aceeași reglementare se înființează Casa Școalelor, care va avea în atribuție administrarea fondurilor destinate construirii de edificii școlare și achiziționarea mobilierului aferent.

1897: Mihail Sadoveanu debutează în ziarul umoristic „Dracul” din București. Sub pseudonimul Mihai din Pașcani, viitorul romancier publica schița umoristică de 40 de rânduri sub titlul „Domnișoara Mxxxx Falticeni”.

1908: Moare Dimitrie Negreanu (n. 1858), fizician român. A organizat un laborator de cercetări, în care și-a continuat studiile asupra puterii inductive specifice electricității, a tensiunii electromotoare, a elementelor galvanice, a elementelor magnetice în România, a căldurii specifice a lichidelor, a rezistenței electrice a pilelor, a galvanometrelor etc. Dimitrie Negreanu a inițiat primele lucrări practice de fizică ale studenților, redactând și un Îndrumar de lucrări practice de căldură și electricitate. A publicat unele dintre primele manuale de fizică pentru liceu și universitate (Electricitatea, în 1907, și Gravitația, în 1908). Pentru meritele sale didactice și științifice, în anul 1893 a fost ales membru al Societății Franceze de Fizică și al Societății Internaționale de Electricitate din Paris.

1937: În Filipine are loc un plebiscit referitor la dreptul femeilor de a vota. Au putut participa doar bărbații care, în majoritate (peste 90%), au fost de acord ca femeile să se bucure de acest drept.

1939: Franklin Delano Roosevelt este primul președinte american care a apărut pe postul de televiziune.

1940: Se naște Burt Young (d. 2023). A fost un actor, pictor și autor american, celebru prin rolul său Paulie Pennino, cumnatul și cel mai bun prieten al lui Rocky Balboa, din seria de filme Rocky. Este unul din cei trei actori care au apărut în fiecare film din serie, ceilalți doi fiind Sylvester Stallone și Tony Burton. Interpretarea sa în primul film al seriei i-a adus o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

1945: Adolf Hitler, împreună cu soția lui, Eva Braun, se sinucid la Führerbunker după ce au fost căsătoriți cu o zi înainte. În aceeași zi, Armata Roșie arborează drapelului sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

1948: A fost creată Organizația Statelor Americane (OSA). Această organizație internațională guvernamentală își are sediul la Washington, D.C. (membri: 35 de state și 24 de observatori permanenți; obiective: securitatea continentală; soluționarea pașnică a conflictelor dintre statele membre).

1955: Se naște Radu Călin Cristea (d. 2020), critic literar, scriitor, eseist și jurnalist român. Debutează publicistic în 1973 în revista „Orizont” din Timișoara, iar editorial cu volumul de eseuri Emil Botta-despre frontierele inocenței, la Editura Albatros, în 1984. A fost colaborator și redactor la programul „Actualitatea Românească” la Radio Europa Liberă (1990 – 2002). A fost director al Muzeului Literaturii Române din București. În vara anului 2012 a fost director general (interimar) al TVR. Apoi a rămas în TVR, ca șef al Departa­mentului Literatură. Arte.

1970: Președintele american Richard Nixon anunță că forțele Statelor Unite și ale Vietnamului de Sud vor invada Cambodgia pentru atacarea templelor folosite de forțele comuniste.

1975: Eliberarea totală a Vietnamului (Ziua Victoriei).

1979: Se naște Anca Badiu, cântăreață română. A făcut parte din trupa Class. Începând cu anul 2006, Anca Badiu urmează o carieră solo. În ianuarie 2007 a lansat piesa „Nopți de dor”, care face parte din primul ei album lansat în februarie 2007, ANKA. Piesa „Nopți de dor” intră în Romanian Top 100 pe locul 64,  ajungând până pe poziția a opta, rămânând în top timp de șase săptămâni consecutiv. Tot în 2007 face reclamă la Dacia Logan. Al doilea cântec de pe album, My Baby (Tell Me Why), a fost compus de fratele Ancăi, Mircea Badiu (d. 2014), filmările la videoclip având loc în septembrie 2007.

1979: Moare Pantelimon Halippa (n. 1883), poet, publicist. A fost un publicist și om politic român basarabean, unul dintre cei mai importanți militanți pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia și pentru unirea acestei provincii cu România. A fost președintele Sfatului Țării, care a votat unirea în 1918. A ocupat funcții de ministru în diferite guverne. A fost persecutat politic de regimul comunist și închis la Sighet. Membru corespondent al Academiei Române, a fost exclus în 1948, dar repus în drepturi în 1990.

1980: La vârsta de 42 de ani, Prințesa Beatrix devine regină a Țărilor de Jos, după abdicarea mamei sale, regina Iuliana.

1988: La Dublin, Irlanda, Céline Dion câștigă a 33-a ediție a concursului muzical Eurovision pentru Elveția cu piesa „Ne partez pas sans moi”.

1990: Deschiderea, la Lisabona, a Centrului Nord–Sud al Consiliului Europei.

1993: Jucătoarea iugoslavă de tenis de câmp, Monica Seles, numărul 1 mondial, este înjunghiată de un fervent suporter al lui Steffi Graf.

1989: Moare Sergio Leone (n. 1929), regizor, producător, scenarist italian. Leone este celebru pentru filmele sale western, cunoscute drept spaghetti western (datorită țării de origine), precum și pentru stilul său de a alătura scene filmate în prim-planuri extreme cu altele filmate la distanță, ca de exemplu prima scenă din filmul The Good, the Bad and the Ugly (în română, Bunul, răul și urâtul) din 1966. Este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți regizori din istoria cinematografiei.

1991: Un ciclon care a lovit Bangladesh-ul duce la decesul a 138.000 de oameni.

2001: Dennis Tito, primul turist spațial, decolează pe o navetă rusească cu destinația Stația Spațială Internațională.

2002: Un referendum în Pakistan consfințește pentru încă cinci ani regimul militar al lui Pervez Musharraf.

2004: Este observat SASSER, un „Computer worm”, care doar în câteva zile a infectat o mare parte din computerele din lumea întreagă.

2021: Moare Ioan Pop de Popa (n. 1927), medic român.  A fost un profesor doctor docent român, medic cardiolog și specialist în chirurgie cardiovasculară. A efectuat prima operație pe cord deschis din România la 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureș. A realizat prima inimă și primul plămân artificial din România, în colaborare cu Uzina de Armament Cugir „CP-4”. Brevet nr. 453/1954 (1953 – 1954), printre primele patru în lume.

Foto: