Rezerva de apă din sol, refăcută după ultimele precipitații

În urma centralizării informațiilor actualizate primite de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că, după precipitațiile din ultimele zile, rezerva de apă din sol se apropie de optim sau chiar a atins acest nivel în majoritatea regiunilor agricole din țară.

Cele mai mari probleme se înregistrau în estul, sud-estul și sudul țării, unde seceta pedologică era extremă. „În județul Brăila, toamna acestui an a fost una secetoasă, cu un deficit hidric de 54.1 l/mp față de media lunara normală pentru acest interval. Și temperaturile au fost mai ridicate decât cele normale, pe fondul lipsei de precipitații, ceea ce a afectat semnificativ rezerva de apă din sol”, ne-a declarat Alin Ionel Ghiorghe, cercetător științific la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă (SCDA) din Brăila.

Rezervele de umiditate din sol s-au determinat prin prelevări de probe de sol până la adâncimea de 1,25 m, pe un sol cernoziom tipic de câmpie. La data de 16 noiembrie, potrivit măsurătorilor realizate la SCDA, se înregistra un deficit de umiditate pe întreg profilul de sol, atât sub cultura de grâu irigată, cât și pe ogoarele pregătite pentru culturile de primăvară. Valorile rezervei de apă din sol erau negative, raportate la plafonul minim: – 309 mc/ha sub cultura irigată de grâu și – 608 mc/ha pe ogoarele pentru culturi de primăvară.

Luna noiembrie a acestui an, a doua cea mai ploioasă din 1961 până astăzi

Precipitațiile abundente din perioada 16-26 noiembrie au compensat însă acest deficit. Dacă în septembrie și în octombrie nivelul de precipitații a fost mult sub medie, respectiv 33,5 l/mp și 23,9 l/mp, față de 55,0 l/mp și 43,5 l/mp, în noiembrie acesta s-a dublat față de norma de 41,5 l/mp.

Potrivit ANM, luna noiembrie a acestui an este a doua cea mai ploioasă din 1961 până astăzi, cu 86.3 l/mp, după luna noiembrie a anului 1966, când s-au înregistrat 96.9 l/mp. Recordul îi aparține zonei Dobrogea, unde s-au înregistrat în această lună 128.7 l/mp, cea mai ridicată valoare din istorie, depășind recordul din noiembrie 1975, de 88,9 l/mp. Asta după ce în prima jumătate a lunii cantitatea medie de precipitații în această zonă a fost de doar 11,6 l/mp, mult sub media lunară de 34,8 l/mp.

 

Foto:
Catkin from Pixabay