Comisia Europeană a oficializat încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România, conform unui comunicat emis de executivul UE pe 15 septembrie a.c.
MCV a fost introdus la momentul aderării Bulgariei și a României la Uniunea Europeană în 2007 ca o măsură temporară (n.n. care a durat însă 16 ani!), cu scopul de a sprijini progresele în reforma sistemului judiciar, combaterea corupției și lupta împotriva criminalității organizate, în cazul Bulgariei.
„În conformitate cu deciziile de stabilire a mecanismului, MCV se încheie atunci când toate criteriile de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile de astăzi reflectă concluzia Comisiei că acesta este acum cazul pentru ambele state membre”, menționează comunicatul Comisiei.
Comisia a anunțat, de asemenea, că a retras cele două decizii care au instituit acest mecanism.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a felicitat Bulgaria și România pentru progresele semnificative realizate de la aderarea lor la UE și a subliniat importanța statului de drept ca valoare fundamentală comună. Ea a recunoscut eforturile depuse de ambele state în realizarea de reforme importante în ultimii ani și a salutat eliminarea MCV, menționând că lucrările pot continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept, în același mod ca și pentru celelalte state membre.
Pe contul său de Facebook, președintele Klaus Iohannis a scris:
„Această zi este extrem de importantă nu doar pentru sistemul de justiție, ci și pentru România și cetățenii săi. Ridicarea MCV este o reușită a instituțiilor statului și a întregii societăți, care ne arată că eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar. Am răspuns eficient disfuncționalităților existente în sistemul judiciar și am continuat cu hotărâre lupta împotriva marii corupții. Mulțumesc instituțiilor Uniunii Europene, în special Comisiei Europene, că au fost alături de noi cu onestitate, deschidere, printr-un dialog constructiv. În exercitarea rolului meu constituțional, mi-am folosit toate prerogativele împotriva legislației nocive pentru justiția din România și am acționat astfel încât reformele să fie realizate și aplicate, cu rezultate concrete. Vocile românilor care își doresc un stat funcțional și o justiție independentă s-au auzit în stradă și au avut un ecou și în rândul clasei politice, responsabilizând decidenții. Rămân la fel de hotărât și în viitor pentru protejarea valorilor europene și le mulțumesc celor care au contribuit la atingerea acestor obiective. Îi îndemn pe toți să rămână perseverenți, pentru ca traseul democratic al țării noastre să fie unul ireversibil!”
În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport MCV privind Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport referitor la România. Pentru ambele state membre, Comisia a concluzionat că și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile prevăzute în MCV la momentul aderării la Uniune și că trebuie să continue să lucreze pentru a pune în aplicare angajamentele specifice menționate în concluziile rapoartelor.
În plus, Comisia a informat atât Consiliul, cât și Parlamentul European în iulie 2023 cu privire la intenția sa de a închide oficial MCV pentru Bulgaria și România, după ce toate angajamentele specifice enumerate în concluziile rapoartelor MCV au fost acum implementate.
De asemenea, menționez faptul că România a fost monitorizată timp de 16 ani prin intermediul MCV, iar justiția din țară va continua să fie monitorizată în cadrul mecanismului general privind statul de drept, care condiționează accesul la fondurile europene de respectarea valorilor precum independența justiției și libertatea presei.
Astfel, Bulgaria și România vor rămâne sub supraveghere, alături de celelalte state membre ale UE, în cadrul acestui mecanism generalizat de supraveghere a statului de drept.