Patru din cinci locuinţe din România sunt în acest moment neprotejate în faţa cutremurelor, incendiilor, exploziilor, a avariilor produse instalaţiilor interioare ale clădirii, precum şi în cazul altor evenimente care pot afecta negativ viaţa şi bugetul unei familii. Românii au obligatia să-și asigure locuința încheind o poliță obligatorie PAD.
„Cutremurele de anul trecut, dar şi incendiile sau exploziile produse în ţara noastră au arătat, încă o dată, că încheierea unei asigurări de locuinţă este esenţială, fie că vorbim despre protecţia împotriva dezastrelor naturale, fie că vorbim despre fenomene neprevăzute, precum incendii şi explozii. O asigurare ne poate ajuta să trecem mai uşor peste aceste momente şi situaţii nefericite”, este de părere Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
În Capitală sunt cele mai multe locuințe asigurate
Regiunea de dezvoltare formată din municipiul Bucureşti şi din judeţul Ilfov conducea, în primul semestru al anului trecut, în clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuinţe protejate printr-o asigurare facultativă. Potrivit unei situații centralizate transmise vineri, 16 februarie, de către UNSAR, aproape două din cinci locuinţe din acest areal erau asigurate, adică 28% din total, cu șapte puncte procentuale mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022 .
Pe locul al doilea în acest top se află Regiunea Vest, cu un grad de cuprindere în asigurare de 19%, urmată de Regiunile Centru şi Nord-Vest (16%), Sud-Est (14%), Nord-Est şi Sud (11%) şi Sud-Vest (9%).
Cine își poate încheia o asigurare facultativă?
Asigurările facultative se pot încheia în țara noastră numai pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: cutremur, inundaţii, alunecări de teren, incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
O asigurare facultativă poate fi totodată personalizată prin clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.
„În condiţiile în care, în prezent, doar una din cinci locuinţe din România este protejată împotriva dezastrelor naturale, faţă de mai mult de trei din cinci locuinţe asigurate la nivel european – este cu atât mai important să ne informăm cât mai bine pentru a fi sigur acasă, alături de cei dragi”, a subliniat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri & proprietăţi în cadrul UNSAR.
Asigurarea obligatorie PAD- doar împotriva dezastrelor naturale
Primul pas în asigurarea locuinței este așadar încheierea unui contract PAD- de asigurare împotriva dezastrelor naturale.
Asigurarea prin contractul PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren și este obligatorie în cazul tuturor locuințelor situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban, care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale si pentru care s-a păstrat destinația de locuință.
Nu pot fi asigurare PAD clădirile încadrate în clasa 1 de risc. Nu pot fi de asemenea asigurate anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței.