Servicii decontate pentru bolnavii de cancer neasigurați, de la 1 iulie

De la 1 iulie, persoanele neasigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate vor putea beneficia de servicii gratuite prin Planul Național de Cancer. Anunțul a  fost făcut joi, 11 aprilie,  de dr. Valeria Herdea, președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Este vorba atât de servicii de prevenție, cât și de servicii de diagnostic și de tratament al bolii canceroase, care vor fi decontate de la bugetul de stat.

Pacienții neasigurați care sunt suspectați, în urma consultației, de boală neoplazică, vor fi trimiși de medicul de familie la investigații, apoi la un medic specialist, pentru diagnosticare.

Se va face acelaşi parcurs ca la ceilalţi pacienţi, fiindcă e un drept constituţional într-o astfel de boală. Faptul că se asumă aşa ceva este mare lucru din punctul meu de vedere. (…) Gândiţi-vă că avem cancere de colon, cancere de esofag, avem cancere pulmonare, cancer de sân etc, e o mortalitate foarte înaltă, deci o astfel de măsură e foarte binevenită. Planul Naţional de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat. Vă spun de ce, pentru că nu este normal să moară atâţia oameni şi atunci un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare şi merită sprijinit. Avem 204.722 de pacienţi cu cancer la 31 decembrie anul trecut şi 2.700 sunt de copii, a afirmat dr. Valeria Herdea în comunicatul de presă.

Alte servicii medicale gratuite pentru neasigurați

Persoanele neasigurate, care nu plătesc lunar contribuția la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, beneficiază și de alte pachete minimale de servicii medicale gratuite. Este vorba despre servicii medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală și pentru supravegherea și depistarea bolilor infecțioase cu potențial endemoepidemic. Femeile însărcinate și cele care abia au născut au acces gratuit la medic, chiar și la cel specialist, iar investigațiile de urmărire a evoluției sarcinii sunt gratuite, la fel și consultațiile de planificare familială.

Pacienții neasigurați aflați în stare critică beneficiază de transport sanitar gratuit. Și unele servicii de stomatologie, cum ar fi urgențele sau reparația anuală a protezei, pot fi decontate în cazul celor neasigurați. Eliberarea certificatului medical constatator al decesului este gratuită și în cazul unui neasigurat, cu excepția  situațiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală.

Foto:
fernando zhiminaicela from Pixabay