Lumină în întuneric: caravana medicală aduce speranță și îngrijire în satele defavorizate din Brăila

Sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, o rază de lumină a străbătut satele Brăilei, aducând alinare și îngrijire celor mai nevoiași.

O acțiune umanitară și medicală de excepție a fost desfășurată în două comunități, oferind speranță și ajutor celor marginalizați.

Într-o zi în care solidaritatea și compasiunea au fost la ele acasă, 10 aprilie 2024 va rămâne în amintirea locuitorilor din județul Brăila ca ziua în care oamenii s-au unit pentru a aduce lumină și speranță în locuri întunecate.

Sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, o echipă dedicată de preoți și medici a organizat o Caravană Medicală destinată celor mai defavorizați din comunitate.

Protoieria Brăila, în parteneriat cu Asociația Medicilor Creștini Ortodocși ”Sfinții Pantelimon și Ermolae”, filiala Brăila, au pus în mișcare acest act de compasiune și îngrijire. Programul a debutat solemn cu oficierea Tainei Sfântului Maslu în biserica ”Sf. Împărați Constantin și Elena” din Sihleanu, unde un sobor de preoți din cercul misionar nr. 5 a adus binecuvântarea asupra acțiunii care avea să urmeze.

Slujirea misionară s-a extins apoi într-un spațiu special amenajat în Căminul Cultural din localitate, unde cadrele medicale voluntare au oferit consultații gratuite și specializate unui număr de 20 de persoane vulnerabile, afectate de boli cronice și condiții de viață precare. Același gest de compasiune și îngrijire s-a repetat și în satul Pitulați, unde 30 de vârstnici și persoane nevoiașe au beneficiat de serviciile medicale și de atenția caldă a voluntarilor.

Consultațiile medicale s-au concentrat pe măsurarea tensiunii arteriale, controlul glicemiei și examene generale pentru depistarea bolilor cu risc endemoepidemic și a celor cronice. Scopul acestei nobile acțiuni a fost nu doar de a oferi tratament, ci și de a crește conștientizarea asupra importanței îngrijirii sănătății și de a preveni practicile care pot afecta starea de bine a comunităților.

Într-un gest de generozitate și solidaritate, persoanele consultate au primit, de asemenea, produse igienico-sanitare și medicamente gratuite, asigurate cu sprijinul unor sponsori, în baza prescripțiilor oferite de medicii prezenți.

Aceste acțiuni s-au desfășurat în contextul anului omagial și comemorativ 2024 și au îmbogățit calendarul pastoral-misionar și social-filantropic al eparhiei, pregătind sufletele și trupurile pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Astfel, într-o lume în care întunericul adesea pare copleșitor, gesturi de lumină precum acestea ne amintesc faptul că, prin unitate și compasiune, putem aduce speranță și alinare în inimile celor mai nevoiași.