Servicii medicale decontate pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist

Un nou subprogram național de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist (TSA), derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a intrat în vigoare de la 1 octombrie, așa cum vă informam aici.

Acesta prevede decontarea serviciilor conexe de psihoterapie și consiliere pentru adulții și copiii diagnosticați cu TSA, în limita a 40-44 de ședințe pe lună, suma decontată pentru fiecare ședință fiind de 135 de lei. 

La solicitatea dumneavoastră, Monitorul de Brăila a contactat Casa de Asigurări de Sănătate din Brăila pentru informații suplimentare. 

Purtătorul de cuvânt al instituției, Ionela Fecioru, ne-a declarat că programul se află deocamdată  într-o etapă de tranziție, până la sfârșitul anului în curs. În prezent, pacienții cu TSA pot beneficia de servicii conexe decontate din pachetul de servicii medicale clinice. Pentru aceasta, medicul de familie al pacientului trebuie să elibereze un bilet de trimitere către un medic specialist în psihiatrie, acesta fiind cel care poate elibera, la rândul său, o recomandare pentru a merge la un psiholog.  

La Brăila, pacienții pot beneficia de servicii de psihoterapie și consiliere decontate prin CNAS la ambulatoriul Spitalului de Psihiatrie „Sf. Pantelimon”, unde se pot adresa psihologilor Eduard Bucureșteanu, Angelica Daniela Marin, Irina Muth și Mioara Preda. O alternativă o reprezintă cabinetul psihologului Luminița Purice, situat în ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență.  

De la 1 ianuarie 2024, CNAS va deconta aceste servicii prin contract direct cu psihologi autorizați.   

Foto:
Unsplash