Summit al Inițiativei celor Trei Mări, a doua oară în România 

În țara noastră a avut loc pentru a doua oară o reuniune internațională importantă din punct de vedere politic și economic, Summitul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) aflat la a opta ediție. Președintele Klaus Iohannis a fost, în 6 septembrie 2023, gazdă pentru reprezentanții țărilor membre în Summit, pe lângă România, respectiv Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, pentru cei ai partenerilor strategici care sunt Statele Unite, Comisia Europeană și Germania. De asemenea, au fost prezenți și invitați speciali din Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia, plus reprezentați de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială. 

Un succes al reuniunii, subliniat ca atare de președintele țării, a fost extinderea I3M prin includerea Greciei ca stat participant, membru cu drepturi depline. De asemenea, Republica Moldova și Ucraina au primit, la propunerea României, calitatea de stat participant asociat la I3M, acest aspect permițându-le să participe la toate instrumentele și reuniunile de interes ale Inițiativei și să obțină investiții pentru proiectele strategice de interconectare. 

Klaus Iohannis: ”Am încheiat un Summit de succes, la care am adoptat decizii importante privind atât direcțiile viitoare de acțiune și orientările necesare în noul context geopolitic, cât și instrumentele practice, inclusiv financiare, ale Inițiativei celor Trei Mări. România a atins obiectivele propuse pentru Summit, incluse în Declarația Comună pe care am semnat-o împreună cu ceilalți lideri. Țara noastră a contribuit activ la obținerea unor rezultate remarcabile, securitatea cibernetică figurând, în premieră, pe agenda discuțiilor. Consolidarea legăturilor transatlantice continuă să fie esențială. Creșterea interconectării transfrontaliere pe axa Nord-Sud și reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunea celor Trei Mări și restul UE rămân țintele noastre. Un alt rezultat semnificativ este progresul spre crearea unui Fond de Inovare al Inițiativei, complementar vehiculelor financiare deja existente, și care se va axa pe tehnologii avansate aplicate în domeniile prioritare ale Inițiativei. De asemenea, statele participante au fost de acord cu crearea unui nou Fond de Investiții, care să continue activitatea acordului inițiat la Summitul de la București din 2018 și care să beneficieze de lecțiile învățate din funcționarea lui”. 

Declarația Comună a celui de-al VIII-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări este disponibilă la următorul link: https://tinyurl.com/24db73da.  

Cuprins tot în lucrările acestui Summit, la București are loc joi, 7 septembrie 2023, o nouă ediție a Forumului de Afaceri al I3M.