Tarife mai mari percepute de Administrația Piețelor și Târgurilor Brăila de la 1 ianuarie



Consilierii municipali au aprobat ieri, cu șase voturi împotrivă, prețurile și tarifele percepute de societatea Administrația Piețelor și Târgurilor (APT) Brăila de la 1 ianuarie 2024, proiect inițiat de consilierii Sorin-Eugen Boșneag și Cornelia Neacșu, membri în Adunarea Generală a Acționarilor la APT S.A. Brăila.

La fel cum s-a întâmplat și în cazul taxelor și impozitelor locale, și tarifele percepute de APT pentru închirierea unor spații în piețele și târgurile Brăilei au fost majorate cu rata inflației declarată pentru anul anterior, de 13,8 %. Acestea variază în funcție de zona pieței și de sectorul de activitate. Sunt ampalaste în zona A Piața Centrală și Piața Concordia. În zona B sunt situate Piața Microhală, Piața Săracă, Piața Viziru și Piața Apollo. Piața Radu Negru Central și Piața Libelula sunt situate în zona C, iar Piața Radu Negru Biserică, Piața Vidin, Piața Doi Cocoși (Fânărie) și Tîrgul Obor sunt considerate de zonă D.

Prețul de pornire pentru închirierea activelor publice special amenajate – clădiri, boxe, module, chioșcuri, spații auxiliare, platouri de piață va fi același ca în anul curent pentru toate zonele. Prețurile rezultate în urma adjudecării prin licitație vor fi însă ajustate, când este cazul, cu rata inflației, prin indexarea prețului/mp.

Tarifele pentru 2024 au fost majorate cu rata inflației

Pentru închirierea tarabelor cu plată anticipată, prețurile s-au majorat față de anul în curs, variind, în funcție de zonare și de sectorul de activitate, de la 10,3 lei /zi pentru închirierea unei tarabe mijlocii în zona D – Sectorul legume, fructe, zarzavat, la 14,2 lei/zi pentru o tarabă mare în zona A- Sectorul agroalimentar, industriale, flori.

În cazul tarabelor închiriate zilnic, prețul cel mai mic de închiriere este de 12,5 lei/zi pentru o tarabă mijlocie în zona D – Sectorul legume, fructe, zarzavat, iar cel mai mare este de 17,6 lei pentru o tarabă mare în zona A- Sectorul agroalimentar, industriale, flori.

Comercializarea en-gros de legume, fructe și zarzavat, direct din mijloacele de transport, va fi taxată în 2024 cu suma de 8,5 lei/tonă/zi, față de prețul curent, de 7,5 lei/tonă/zi. Tariful zilnic pentru ocuparea suprafeței de platou cu mijloace de transport va crește de la 2 lei/mp/zi la 2,3 lei/mp/zi, iar cel pentru ocupare ocazională (rulote) va fi majorat de la 5 lei/mp/zi la 5.7 lei/mp/zi.

Consilierii liberali s-au opus majorării tarifelor

Proiectul nu a fost votat favorabil de consilierii liberali. Constantin Sîrbu a argumentat că grupul liberal nu poate fi de acord cu o mărire a tarifelor, în contextul în care situația din piețele Brăilei nu este deloc una fericită.

„N-are rost să mărim acele tarife, taxe, cum vreți să le spuneți, când situația economică este cea care este. Sunt din ce în ce mai puține închirieri, nu am văzut de către Consiliul de administrație sau de către reprezentanții noștri din Consiliul Local un  plan de restructurare, de restrângere a cheltuielilor, de eficientizare a cheltuielilor din APT S.A. Cert este că an de an se cresc aceste taxe. S-a ajuns ca o redevență, de exemplu, la Pistruiatu’ sau la Microhală să fie echivalentă la închirierea a două tarabe. (…) Nu o să votăm acest lucru până nu vom vedea un plan efectiv pentru eficientizarea actului de management și a bugetului. Vă dați seama că cel care stă în frig acum în piață să plătească 500-600 de lei pe o tarabă. Este ceva enorm! Nu îi încurajăm, au și așa acum destule pierderi cu renovările și cu construcțiile din Piața Mare. Ar trebui să fim mai îngăduitori. APT poate supraviețui și reconsiderându-și cheltuielile.”

Atragem atenția că este strict interzisă vânzarea de cereale, plante tehnice, animale și orice alte materiale în locuri neautorizate.

Despre situația actuală din piețele Brăilei, am scris  aici și aici .