Tinerii din România, cei mai săraci din Uniunea Europeană

Din ce în ce mai frecvent auzim de statistici negative, care poziționează țara noastră în coada clasamentelor Uniunii Europene. Majoritatea însă decurg din faptul că suntem încă în urma multor state europene în ceea ce privește veniturile obținute, de aici și prezența în astfel de topuri menite marea lor majoritate să măsoare bunăstarea unui stat membru.

În România, rata cea mai ridicată de deprivare în rândul tinerilor

Potrivit datelor publicate vineri, 23 februarie de către Eurostat (n.r.-  Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene), România avea în 2022 cea mai ridicată rata de deprivare materială şi socială severă în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani) din rândul statelor membre UE, de 25,4%, în condiţiile în care media la nivelul blocului comunitar era de 6%.

Eurostat definește deprivarea materială severă ca fiind existența unor condiții de viață constrânse în mod drastic de lipsa de resurse, cu prezența a cel puțin patru dintre următoarele 9 elemente- persoanele nu își pot permite să își plătească facturile sau chiria, să își mențină locuința la un nivel de încălzire adecvat, să se confrunte cu cheltuieli neașteptate, să manance bine (carne, pește sau o protein echivalentă la două zile), sa plece o săptămână în vacanță, să cumpere un automobil, o masină de spălat, un televizor color sau un telefon.

La polul opus, tinerii sloveni

Potrivit acestor parametri, ţările UE cu cei mai mulți tineri săraci  sunt România (25,4%), Bulgaria (18,6%) şi Grecia (14,9%). Pe de altă parte, proporţia a fost mai mică de 3% în 12 state membre UE, precum Slovenia, Austria, Luxemburg, Croaţia, Polonia, Cehia, Ţările de Jos, Estonia, Malta, Cipru, Finlanda şi Suedia.

La nivelul întregului bloc comunitar, în 2022, riscul de sărăcie şi excluziune socială era mai mare cu 2,9 puncte procentuale pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, 24,5%, decât pentru populaţia totală (21,6%).

Cel mai mare procent de tineri aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială sunt în România

Statele membre cu cel mai mare procent de tineri (cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani) aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială erau România (37,9%), Bulgaria (32,4%) şi Grecia (30,7%). La polul opus, cele mai mici rate se înregistrau în Cehia (10,5%), Slovenia (10,7%) şi Malta (11%).

În 2022, 17,4 milioane de tineri (cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani) erau în risc de sărăcie şi excluziune socială în Uniunea Europeană, dintre care 4,1 milioane trăiau într-o stare de deprivare materială şi socială severă.