
„Tradiția românească – Lucruri vechi la vremuri noi” – ediția a IV-a a concursului școlar de la Oprișenești
La Școala Primară Oprișenești, structură a Liceului Teoretic „Constantin Angelescu” din Ianca, județul Brăila, s-a desfășurat a IV-a ediție a Concursul județean cu participare națională de istorie, obiceiuri și tradiții „Tradiția Românească – Lucruri vechi la vremuri noi” inițiat de prof. înv. primar Boboc Mădălina.
Ediția s-a desfășurat fizic, după doi ani de format online, în data de 15 decembrie 2023. Au participat peste 120 de elevi însoțiți de 15 cadre didactice de la Liceul Teoretic „C. Angelescu”, Liceul Tehnologic „Nicolae Oncescu” Ianca, Grădinița cu Program Normal (PN) Ianca, Grădinița cu PN Plopu, Grădinița cu PN Oprișenești, Școala Gimnazială Mircea Vodă, Școala Gimnazială Jirlău, Grădinița nr. 21 Brăila, Grădinița nr. 49 Brăila.
Competiția a avut participări în două formate, respectiv participare directă și indirectă – au fost primite 12 videoclipuri de la școli din județele Bistrița-Năsăud și Dâmbovița.

Evenimentul a fost un adevărat spectacol pentru părinții elevilor participanți, dar și pentru reprezentanții comunității locale. Au jurizat muzeograf Brîndușa Ilie de la secția Etnografie din Muzeul Brăilei „Carol I” și Victorița Băbeanu – moștenitoarea învățătorilor Ion și Victorița Corciu din Oprișenești, invitată în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat în realizarea micului muzeu din sat, cu peste 300 de obiecte strânse de învățătoarea Mădălina Boboc.
Coordonatorii concursului au fost Mădălina Boboc, inițiatoarea, și prof. înv. preșcolar Anca Adriana Caraman. Proiectul s-a derulat și la muzeul din școală – poate fi vizualizat și prin intermediul paginii web la www.muzeultraditiei.ro – unde de altfel elevii din concurs au avut parte de adevărate lecții de istorie vie, demonstrații tradiționale – exemplu, împletitul cu pănuși de porumb, lucrul la războiul de țesut (Foto 1).
Grupul vocal de la Școala Jirlău a obținut Marele Premiu

Au fost oferite multe premii și mențiuni la toate categoriile – învățământ preșcolar, primar, individual, grupuri.
Marele Premiu a revenit grupului vocal „Flori de câmp” (Foto 2) de la Școala Gimnazială Jirlău.
Au fost oferite șase premii I pentru Ioan Papadatu de la grupa mare din Grădinița cu Program Normal Plopu, Anastasia Oprișan din clasa pregătitoare de la Liceul Tehnologic „Nicolae Oncescu” Ianca, Anastasia Geanina Ciocârlan de la Școala Gimnazială Jirlău, Melisa Constantin din clasa I de la Liceul Teoretic „C. Angelescu”, grupul vocal al clasei I și grupul vocal al clasei a III-a de la liceul „C. Angelescu”.