Vaccinarea antigripală – schimbare majoră pentru pacienți!

Vaccinul antigripal se va ridica gratuit din farmacii, în baza rețetei eliberată de medicul de familie.

Copiii cu vârsta cuprinsă între șase luni și trei ani, gravidele, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și bolnavii cronici sunt prioritari la vaccinarea antigripală. Toți aceștia trebuie să se adreseze medicului de familie, care le va elibera o rețetă gratuită. În baza acesteia, pacientul ridica serul din farmacie. Pentru aplicarea acestor măsuri, medicii de familie așteaptă normele metodologice de aplicare ale Ordinului Ministrului Sănătății nr.3120 din 15.09.2023 (anexă).

Atenție, pacienți! Vaccinul trebuie ținut la rece, pe ușa frigiderului. Nu întrerupeți lanțul de frig și mergeți de îndată la medicul de familie sa vi-l injecteze!

Spre deosebire de campaniile de vaccinare antigripală anterioare, autoritățile au decis ca începând din aceasta toamnă, vaccinurile – inclusiv cel antigripal – să se distribuie prin intermediul farmaciilor. „Explicația Ministerului Sănătății a fost că astfel, medicii de familie nu vor mai rămâne cu vaccinuri nefolosite în frigider. Această măsură însă ar trebui dublată de campanii de informare serioase pentru pacienți. Cu toții trebuie să fie conștienți că acest vaccin trebuie manipulat în condiții speciale, în caz contrar pierzându-și eficacitatea. Nu trebuie întrerupt lanțul de frig. Mai exact, după ce îl ridică din farmacie, trebuie să pună serul pe ușa frigiderului și să-l țină acolo, până în momentul în care se prezintă la medicul de familie pentru injectare”, au explicat pentru „Monitorul de Brăila” surse din domeniul medical. Gripa este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an în Uniunea Europeană.  În România, au fost raportate 3.900 de cazuri de gripă confirmată de laborator și au fost înregistrate 97 de decese de la începutul sezonului gripal 2022-2023. Până la data de 21.05.2023 s-au  vaccinat antigripal 1.486.600 de persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.