
Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită la Biblioteca Județeană Panait Istrati
Ziua Internațională a Cititului Împreună va fi sărbătorită miercuri, 7 februarie, și la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila. Tema ediției de anul acesta este una pe care cei mici o vor primi cu încântare: lectura de benzi desenate.
Invitații vor fi copii de la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”, elevi de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”, Colegiul Național Pedagogic „D. P. Perpessicius” și de la Școala Primară „Sfânta Maria” din Brăila. Vor lectura cu voce tare, pentru ei, elevi ai Liceului de Arte „Hariclea Darclée”.
Evenimentul este coordonat de Doinița Mihaela Stanciu și Camelia Aurelia Cherciu.
Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI), numită și Ziua Mondială a Citirii cu Voce Tare, este sărbătorită anual în peste 170 de țări ale lumii. Anul acesta, evenimentul va avea loc pe data de 7 februarie. Această zi a fost instituită în 2010 de o organizație nonguvernamentală, numită LitWorld, cu sediul în orașul american New York. Inițiativa lor și-a propus încă de la început să unească oameni și comunități prin puterea cuvintelor.
Se pare că practica lecturii cu voce tare reprezenta norma la începuturile cuvântului scris. Citirea tăcută este o dezvoltare târzie în evoluția omenirii, procesul fiind încă în desfășurare, afirmă cercetătorii (Alberto Manguel, Istoria lecturii). Primul beneficiu important al cititului cu voce tare este îmbunătățirea abilităților de citire, a pronunției și a vocabularului. Copiii dobândesc limbajul în primul rând ascultând. Lectura cu voce tare poate fi și un exercițiu pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și a stimei de sine. Nu doar copiii, ci și adulții beneficiază de pe urma cititului cu voce tare. Această activitate înseamnă timp de calitate petrecut de părinți sau de profesori alături de copii, întărirea legăturilor afective și a relațiilor familiale, antrenarea memoriei, a creativității și, nu în ultimul rând, un prilej de relaxare.