Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului

Ca în fiecare an, după ce a fost înființată în 2004 pe baza unui document legislativ, la Brăila a fost organizat un eveniment oficial pentru a marca această zi. Reprezentanții oficialităților și membri ai Comunității Evreilor (CE) Brăila s-au reunit în cimitirul evreiesc din municipiul Brăila (str. Zambilelor, cartier Nedelcu Chercea), la Monumentul Victimelor Holocaustului.

Prefectul Iulian Timofei a rostit o alocuțiune, iar Nadia Ustinescu, președintele CE Brăila, a evocat câteva trasee ale evreilor care au ajuns în trenurile morții, în camerele de gazare sau care au supraviețuit, încercând cu toată puterea să înfrunte spaimele pe care nu le-au putut uita. A fost, de fapt, o adevărată lecție de istorie, în special pentru tinerii prezenți la eveniment. Este un gest pentru care trebuie să amintim numele profesorilor care i-au adus să asculte poveștile care, deși acum ni se par ireale, au îngrozit lumea întreagă. Astfel, au fost prezenți elevi din clasele a XI-a de la Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, împreună cu directorul, prof. dr. Gheorghe Antonescu, și cu profesoarele Nicoleta Brânzia de la catedra Arta Actorului și Marilena Ioanid, care predă arta plastică, de la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, însoțiți de prof. Adriana Elena Dumitrescu. Merită subliniat și faptul că ambele unități de învățământ, prin echipa managerială și prin clasele de Arta Actorului la Liceul de Arte, sunt parteneri fideli ai Comunității Evreilor Brăila.

Au depus jerbe de flori la Monumentul Victimelor Holocaustului Primăria Brăila, reprezentată de viceprimarul Alexandru Jantea Crican, Consiliul Județean Brăila, reprezentat de vicepreședintele Ionuț Ciprian Dobre, Instituția Prefectului, reprezentată de prefectul Iulian Timofei, reprezentanți ai Garnizoanei Brăila și CE, reprezentată de președintele Nadia Ustinescu.

Este de menționat că la eveniment a participat și un profesor care cunoaște semnificația Holocaustului, chiar dacă la Brăila nu au avut loc atrocitățile pentru care naziștii sunt infami. Prof. dr. Ștefan Aftodor, care este și director al Centrului Județean de Excelență Brăila, este acest cadru didactic. Cu siguranță va vorbi la ore despre acest eveniment și îi va invita pe elevi să viziteze cimitirul evreiesc și Monumentul victimelor Holocaustului, aceste mărturii ale unor pagini de istorie din vremea când comunitatea evreiască din Brăila era mult mai numerosă și când o număra printre membri pe Iosif Mendel Hechter, pe care îl cunoaștem ca scriitorul Mihail Sebastian.

Foto:
Armanda Filipine