Activități informativ-preventive de amploare pe raza municipiului Brăila

Polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și ai Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane C. R. Galați, au derulat vineri noi activități de informare preventivă în rândul cetățenilor.

Pentru început, polițiștii și specialiștii antidrog au desfășurat o activitate informativ-preventivă pe o arteră intens circulată din municipiul Brăila, care s-a înscris în Campania de informare derulată de Ministerul Afacerilor Interne și a urmărit informarea conducătorilor auto cu privire la consecințele conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului și/sau a substanțelor psihoactive. Astfel, conducătorii auto au primit materiale de informare cu privire la modificările aduse art. 91 Cod Penal de Legea nr. 213/05.07.2023 cunoscută drept ,,Legea Anastasia” și li s-a adus la cunoștință faptul că,  potrivit noii reglementări, persoana care conduce un autovehicul, fără a avea acest drept sau aflându-se sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, și produce un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnată la închisoare cu executare.

În continuare, activitățile preventive s-au desfășurat în cadrul unui centru comercial, unde a avut loc Târgul ofertelor educaționale-2024. Oamenii legii au avut posibilitatea să discute cu adolescenții și părinții prezenți, aceștia primind informații și materiale preventive pe mai multe domenii: criminalitate informatică (Campanie de prevenire a fraudelor informatice-investiții online, Campania ,,Protecție prin educație-securitate digitală”), prevenirea plecărilor voluntare și a traficului de persoane (Proiect ,,Plecatul de acasă nu este o soluție”). Nu în ultimul rând, au fost transmise informații pentru prevenirea diverselor forme de manifestare a infracționalității specifice Sfintelor Sărbători de Paști.

Creșterea gradului de siguranță a populației în raport cu diverse forme de manifestare a infracționalității specifice Sărbătorilor Pascale, precum infracțiunile contra patrimoniului, victimizarea minorilor, dar și alte fapte antisociale specifice reprezintă un obiectiv important al activității polițiștilor brăileni în această perioadă. Activitățile preventive vor continua în spații publice intens circulate, locuri de joacă, locuri aglomerate, unde riscul de victimizare este crescut, precum piețe și centre comerciale, stații ale mijloacelor de transport în comun.