Ajutor de la stat pentru producătorii români de roșii și usturoi

Producătorii români de roșii și de usturoi pot primi câte 280.000 de euro, până la 30 iunie 2024. Acest ajutor a fost aprobat de către Comisia Europeană în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, ce a afectat puternic piața autohtonă de roșii și usturoi.

În contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, Comisia Europeană a aprobat, miercuri, 21 februarie, o schemă de ajutoare în valoare de 37,6 milioane euro (187 milioane lei) notificată de România pentru sprijinirea producătorilor de tomate şi usturoi.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022. În cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe.

Războiul din Ucraina a afectat piața autohtonă

Măsura va fi deschisă producătorilor de tomate în spaţii protejate, precum sere, precum şi producătorilor de usturoi, care sunt în pericol să îşi piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de invazia rusească din Ucraina.

Sprijinul nu va depăşi 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar şi va fi acordat până la data de 30 iunie 2024.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Producătorii români de usturoi, ajutați și de Ministerul Agriculturii

La inceputul lunii februarie, Ministerul Agriculturii a anunțat alocarea a peste 4 milioane de euro, în acest an, pentru compensarea parțială a pierderilor la culturile de usturoi înființate în toamna lui 2023 – primăvara lui 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Cuantumul maxim al ajutorului de minimis va fi de 1.500 euro la hectar, iar termenul până la care vor putea fi depuse cererile este data de 19 aprilie.

Dacă solicitările vor depăși plafonul revăzut, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional.

 

Foto:
Ministerul Agriculturii/Facebook