UPDATE. Angajații CFR vor intra în grevă pe 27 noiembrie

UPDATE – În legătură cu greva efectivă notificată Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA pentru data de 27 noiembrie 2023, Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, care este afiliată la Blocul Național Sindical, dorește să facă următoarele declarații publice:

După discuțiile purtate în zilele de 23 și 24 noiembrie 2023 cu conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și cu conducerea Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” – S.A., privind:

  • angajamentele asumate de conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii privind promovarea în ședinta de Guvern din data de 29 noiembrie 2023 a unui Memorandum care să excepteze Compania Naționala de Căi Ferate ”CFR” – S.A. de la aplicarea prevederilor Legii nr. 296/2023 care limiteaza salarizarea angajaților companiei;
  • prezentarea și asumarea de catre Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” – S.A. până la data de 28 noiembrie 2023 a unei grile de salarizare care să reflecte un ecart în concordanță cu complexitatea și volumul muncii, respectiv importanța și competența în actul decizional;
  • prezentarea și asumarea de către Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” – S.A. până la data de 29 noiembrie 2023 a Contractului colectiv de munca 2023 – 2024 în vederea semnării, înregistrării la instituția abilitată și pe cale de consecință stingerea conflictului colectiv de muncă, cele două părti aflate în procedură de negociere a contractului colectiv de muncă au convenit suspendarea temporară a grevei propriu-zisa până la data de 29 noiembrie 2023, ora 14:00, în temeiul art. 162(3) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a anunțat public, printr-un comunicat al Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane (FNMCV), că va declanșa o grevăpropriu-zisă în data de 27 noiembrie 2023. 

Decizia vine în urma grevei de avertisment din data de 15 septembrie, având în vedere că reprezentanţii Guvernului nu au pus în practică planul promis  pentru modernizarea tehnică a CFR și stabilirea unei salarizări corecte.  

Mai exact, Guvernul creiona la acea dată un plan pentru:

  • finanţarea strategică şi coerentă a căii ferate în vederea readucerii infrastructurii feroviare româneşti la parametrii tehnici proiectaţi; 
  • impulsionarea investiţiilor în material rulant de calitate, modern care să vizeze înlocuirea completă a parcului de locomotive şi vagoane destinat transportului de pasageri pe calea ferată, astfel încât românii să se întoarcă la călătoria cu trenul; 
  • stabilirea unei salarizări corecte care să asigure o ierarhie salarială bazată pe complexitatea şi volumul muncii precum şi importanţa şi competenţa în actul decizional şi care să permită eliminarea deficitului uriaş de angajați 

Deși bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice și sociale adoptate de Guvern. 

Aceste politici nu numai că împiedică stabilirea în cadrul negocierilor colective a unei salarizări corecte, dar încalcă și dispozițiile contractelor colective și individuale de muncă în vigoare încheiate între părți, o serie de drepturi salariale fiind diminuate sau suprimate la plată. 

Pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală  în conformitate cu prevederile legale, ce va fi stabilită de comun acord cu conducerea companiei. 

„Întregul ecosistem de transport feroviar are nevoie urgentă de soluții de finanțare corectă  și reală, nu de experimente eșuate !” declară reprezentanții federației. 

Update: Ulterior s-a convenit suspendarea temporară a grevei propriu-zisa până la data de 29 noiembrie 2023, ora 14:00, în temeiul art. 162(3) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social.

Foto:
FNMCV/Facebook