ActualitateSocial

Apel de proiecte pentru crearea unei rețele de centre de zi, lansat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat recent ghidul de finanțare pentru cel de-al doilea apel de proiecte pe Componenta 13 a PNRR – Reforme sociale, care se va deschide în ianuarie 2024. Prin această inițiativă se intenționează finanțarea a cel puțin 80 de centre de zi din țară, care vor asigura accesul la servicii sociale de sprijin pentru un număr de cel puțin 2.400 de copii.

Sunt eligibile:

  • centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți;
  • centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități;
  • centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Potrivit ghidului de finanțare, toate aceste centre trebuie să fie în clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero, iar cel puțin 10% să fie situate în comunitățile cu populație romă semnificativă.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 300.000 de Euro fără TVA

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de:

  • 300.000 Euro fără TVA, pentru propunerile ce vizează construcția de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero;
  • 200.000 Euro fără TVA pentru proiectele ce vizează reabilitarea / modernizarea / extinderea de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero;
  • 50.000 Euro fără TVA pentru proiectele ce vizează dotarea de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero, conform orientărilor naționale.

Depunerea cererilor de finanțare se va face exclusiv online, în intervalul ianuarie-februarie 2024. Termenul maxim de implementare a proiectelor este 31 decembrie 2024.

Conform datelor oferite de Minister, la 1 ianuarie 2022, erau înregistrate 724 de centre de zi în 344 de localități din țară. Iar situația nu este deloc roz:  doar 78% dintre municipii au cel puțin un centru de zi, 70% dintre orașe nu au niciun astfel de centru pentru copiii aflați în dificultate, iar 21% dintre orașe dispun doar de un singur centru. Iar la sate, acolo unde situația este cu adevărat gravă, 93% dintre comune nu beneficiază de nici un tip de centru de zi. Dintre cele 992 de comune cu zone marginalizate, circa 8% dispun de un astfel de centru.

Documentația poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sau la sediul instituției.

Foto:
Katrina_S/Pixabay

Articole similare

Back to top button