ActualitateSanatate

Atenție, pericol de trichineloză!

Sezonul rece, în special luna decembrie, deschide o nouă perioadă în care cele mai multe alimente consumate de către oameni sunt din carne. În gospodăriile țărănești se sacrifică porcii pentru a pregăti preparatele tradiționale de Crăciun. 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila îi avertizează pe cetățeni să fie atenți la sursa de unde obțin carnea precum și la modul de preparare și păstrare a acesteia deoarece trichineloza, o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om, poate provoca simptome variate, chiar grave, care duc spre deces din cauza complicațiilor. 

Rezervorul de infecție este reprezentat de animalele domestice (porc), sălbatice sau comensale (șobolani). Larvele nematodului parazitează musculatura mamiferelor, iar omul se poate infecta prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special de porc, de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Receptivitatea este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile. Boala nu se transmite interuman. 

Așadar, oamenii, dar și animalele domestice și sălbatice, pot fi infectate și devin astfel purtători. Porcii domestici, mistreții, urșii, rozătoarele și caii sunt animale-rezervor de paraziți. Pe plan mondial, apar în fiecare an aproximativ 10.000 de infestări umane. Factorii culturali precum gastronomiile tradiționale pe bază de carne sau produsele derivate din carne crudă sau insuficient preparată termic au rol important în epidemiologia bolii.  

În ultimii trei ani au fost raportate cazuri de trichineloză la nivelul mai multor țări din Uniunea Europeană: Bulgaria, Croația, Franța, Italia sau Polonia. Printre aceste țări se numără și România care, conform unor date, contribuie la statistica europeană cu cele mai multe cazuri umane și la animale. Cazurile raportate la om în România afectează, în special, adulții. 

Boala are următoarele etape de evoluție: 

  • perioadă de incubaţie, cu durată între 2 și 28 zile;  
  • perioada asimptomatică corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulți, la nivelul intestinului subțire;  
  • Un stadiu intestinal, manifestat prin diaree însoțită sau nu de febră, dureri abdominale, anorexie;  
  • Un stadiu de invazie musculară, corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striată; este caracterizat prin mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40°C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm);  
  • perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi.  

Dacă aveți cel puțin trei din următoarele simptome, apelați urgent la un medic de familie: febră, sensibilitate și dureri musculare, diaree, edem facial, hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene. 

Pentru a împiedica infestarea cu trichineloză, se recomandă următoarele măsuri față de căile de transmitere la om și la animal: 

  • asigurarea condițiilor corespunzătoare de igienă în adăposturile de creștere a animalelor și asigurarea de furaje dintr-o sursă controlată sau prelucrate termic;  
  • măsuri de deratizare printr-o firmă specializată, măsuri de împiedicare a intrării rozătoarelor în crescătorii, gospodării proprii;  
  • curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii și prelucrarea termică corespunzătoare a cărnii;  
  • iradierea cu raze gama a alimentelor de către unități autorizate conform Directivei 1999/2/CE.E.  

Următoarele măsuri asigură evitarea infestării cu Trichinella spp: 

  • achiziționarea de animale de la unități avizate sanitar;  
  • achiziționarea cărnii numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;  
  • trimiterea probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru examen trichineloscopic și respectarea recomandărilor autorităților; 
  • la tocarea cărnii de porc/vânat, folosirea unei mașini de tocat destinată acestei activități și curățarea acesteia înainte și după folosire, precum și curățarea tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite; 
  • înaintea gătirii, în vederea distrugerii chisturilor, se recomandă congelarea cărnii la o temperatură între (-)15°C și (-)25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm; 
  • în timpul gătirii, atingerea temperaturii de 71°C în toata masa de carne, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri; 
  • prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale. 
Foto:
Lichtsmaler/Pixabay

Articole similare

Back to top button