Cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, Banca Națională a României (BNR) lansează o monedă din aur, o monedă din argint și o monedă din tombac cuprat.
Valoarea nominală a monedei de aur este de 500 de lei, iar prețul de vânzare este 15.600 de lei. Pentru moneda de argint, valoarea nominală este 10 lei, iar prețul de vânzare este de 490 de lei. În cazul monedei de tombac cuprat, valoarea nominală este de 1 leu, prețul de vânzare fiind de 190 lei.
Aversul monedei din aur prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”
Aversul monedei din argint prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”.
Aversul monedei din tombac cuprat prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2024”.
Reversul comun al monedelor din aur, argint și tombac cuprat redă portretul, numele și semnătura lui Avram Iancu și anii între care a trăit acesta „1824-1872”.
Monedele din aur, argint și tombac cuprat sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi ale casierului central.
Tirajul maxim aprobat pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, pentru moneda din argint este de 5.000 de piese, pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 de piese.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Acestea pot fi achiziționate începând cu 17 aprilie 2024. Pentru rezervări se completează un formular pe care îl puteți accesa la acest link.
Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui este cinstită în mod deosebit de români și îndeosebi de moți, între care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.