BNR: Rata dobânzii de politică monetară rămâne la 7 % pe an



Conform unui comunicat de presă transmis de Banca Națională a României (BNR), rata dobânzii de politică monetară va fi menținută la 7% pe an.

De asemenea, BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an. Nu în ultimul rând, s-a dispus menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Așadar, conform acestui anunț, rata dobânzii a rămas nemodificată din luna ianuarie a anului trecut. La acea dată, BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

Aceste hotărâri au fost luate în urma unor analize și rapoarte făcute de către Banca Națională a României asupra economiei ca: rata inflației, activitatea economică, în special evoluția exportului net și al vânzărilor cu amănuntul, cotațiile pieței monetare, etc.

Rata inflației în continuă scădere, dar sub incertitudine

Potrivit actualelor evaluări realizate de BNR, rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024, în principal sub influența efectelor de bază și a corecțiilor descendente ale cotațiilor mărfurilor agroalimentare, precum și pe fondul decelerării creșterii prețurilor importurilor și al ajustării descendente graduale a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt.

Există totuși și incertitudini sau riscuri în ceea ce privește inflația. Acestea provin din cauza măsurilor fiscale aplicate recent în vederea susținerii procesului de consolidare bugetară, precum și din măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ce a fost prelungită până la finele anului curent, dar și din evoluția cotației țițeiului, se specifică în comunicatul BNR.

Alte incertitudini sau riscuri care ar provoca creșterea inflației sunt: dinamica salariilor din sectorul public, noua lege a pensiilor, alte măsuri fiscal-bugetare, războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu sau evoluțiile economice din Europa, în special din Germania.

Foto: