Cărți poștale și NFT-uri cu eroi anticomuniști, lansate de Poșta Română

Începând cu data de 20 noiembrie a fost lansată campania națională „Demnitate și curaj”, inițiată de Poșta Română, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Editura Humanitas, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI-București și cu sprijinul Teatrului Național București. Scopul acesteia este de a omagia și promova românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile și convingerile lor, indiferent de consecințe.

În cadrul acestei campanii, s-a întocmit o colecție unică de 100 de cărți poștale și 100 de NFT-uri cu figuri ale românilor care au opus rezistență regimului comunist. Marea majoritate a persoanelor ale căror figuri apar pe aceste cărți poștale și NFT-uri, au fost arestate. NFT-urile sunt înregistrări digitale unice care nu pot fi modificate sau falsificate. Ele mai sunt denumite jetoane nefungibile.

A doua colecție de NFT-uri din istoria Poștei Române

Am scos la lumină cu ajutorul partenerilor de la CNSAS acești eroi aproape necunoscuți, oameni simpli, muncitori, agricultori, strungari sau paznici, care în epoca Ceaușescu au avut curajul și demnitatea de a scrie și de a difuza manifeste, în încercarea de a stârni greve sau revoluții care să schimbe regimul. Am descoperit printre ei și poștași, chiar și un diriginte de poștă, femei, bărbați, pensionari sau elevi. Și pentru că Poșta Română conservă tradiția, dar îmbrățișează inovația, am lansat astăzi a doua colecție de NFT-uri din istoria Poștei Române, 100 de piese cu disidenți cunoscuți. Considerăm că societatea românească actuală are nevoie de aceste modele de înaltă verticalitate”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale “Poșta Română”.

Poșta Română și ICI – promovarea artei digitale în rândul tinerilor și antreprenorilor

„Colecția de NFT-uri dedicată eroilor anticomuniști va ajunge pe piețele internaționale de profil; din marketplace-ul nostru ea poate fi dusă oriunde. Inițiativa pe care Poșta Română a avut-o împreună cu noi, în spațiul digital, este prima de acest fel  pentru că aduce o parte de istorie pe care unii nu au avut ocazia să o simtă pe pielea lor. Prin această colecție promovăm arta digitală în rândul tinerilor, antreprenorilor, oferind, de fapt, artă plină de conținut, de istorie și de simbolistică”, a spus Adrian Victor Vevera, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, București.

Astfel, 92 de figuri aparțin unor disidenți necunoscuți până acum publicului, alcătuind o colecție de cărți poștale sub numele de „Eroi anonimi”. Restul de opt reprezintă personalități marcante comuniste. Printre aceste opt personalități se numără Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea și Anița Nandriș-Cudla. Ele alcătuiesc colecția de cărți poștale sub numele de „Chipuri ale rezistenței”.

Povești adevărate cu 92 de eroi anticomuniști

„Veți regăsi, în seria de cărți poștale omagiale, 92 de povești adevărate, documentate din dosare penale privind autorii de manifeste sau „înscrisuri cu conținut dușmănos”, arestați sau condamnați în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste. Ele sunt doar o parte insignifiantă a arhivei CNSAS, iar Securitatea, urmărindu-i, persecutându-i, arestându-i anchetându-i, pedepsindu-i, a omagiat-o, involuntar, pe Monica Lovinescu, recunoscându-i puterea și influenta asupra conștiinței românilor. Îi mulțumim cu pietate acestei Doamne!”, a declarat Germina Nagâț, membru al Colegiului CNSAS.

În cadrul sesiunilor naționale de informare și conștientizare a valorilor românești derulate prin campania națională “Demnitate și curaj”, vor fi puse în circulație gratuit, în toată țara, cărțile poștale din colecția „Eroi anonimi”. Celelalte opt personalități din colecția „Chipuri ale rezistenței” amintite anterior vor putea fi cumpărate din oficiile poștale.

Colecția lansată în București și alte 7 orașe

Colecția de cărți poștale a fost lansată nu doar la București, ci și în alte 7 orașe, reprezentând fiecare sucursală a Companiei de pe teritoriul țării: la Brașov, la Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, Ploiești și Craiova. Mai mult decât atât, colecția de cărți poștale este completată de broșura „Securitatea și secretul corespondenței”, editată de Compania Națională Poșta Română, care vorbește despre rolul Poștei în istoria României, chiar și în timpul perioadei comuniste, când, dincolo de supravegherea strictă a Securității, românii au găsit modalități de a-și exprima opiniile prin intermediul acesteia.

Cei care doresc să afle poveștile disidenților necunoscuți pot accesat site-ul campaniei „Demnitate și curaj”. Totodată, pe spatele fiecărei cărți poștale este un cod QR care poate fi scanat cu camera telefonului mobil. Pe pagina de Facebook pot fi accesate știri și informații. 

NFT-urile pot fi cumpărate de pe platforma ICI începând cu data de 20 noiembrie.

Foto:
Compania Națională Poșta Română