Cătălin Canciu, revenire la conducerea ISJ Brăila 

Data de 1 septembrie 2023 este prima din noul mandat de inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila al prof. dr. Cătălin Canciu (foto).  

Numirea i-a fost anunțată încă din data de 24 august, de la sediul ISJ, inspectorat condus atunci de prof. Elena Luminița Tudor – numită în toamna 2022, după ce Canciu plecase secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (în august 2022) la propunerea liberalilor prin ministrul de la Educație, Ligia Deca. Ca mai toate numirile – în multe cazuri nu se mai dau concursuri -, și aceasta este una în interesul învățământului, cu detașare, situație în care sunt și multe posturi de inspector școlar, iar la Brăila data până la care era valabilă detașarea a fost 31 august. De aceea, unii dintre inspectorii școlari brăileni nu se mai regăsesc în organigramă.  

Prof. Elena Tudor a fost numită în funcție în timpul mandatului lui Sorin Câmpeanu (PSD), iar schimbarea a fost pe placul primarului Marian Viorel Dragomir de la municipiul Brăila care a simțit nevoia să spună public acest lucru la momentul respectiv.  

Actualul inspector general, prof. dr. Cătălin Canciu (de geografie) a mai condus ISJ Brăila și de fiecare dată schimbarea a venit tot ca acum, prin semnătură de ministru – în câteva situații însă nu era un membru de partid, ca acum – în PNL Brăila, președinte la Organizația Municipală. Cătălin Canciu a fost eliberat din funcția de secretar de stat în 21 iunie 2023, pe fondul măsurilor de austeritate la nivel guvernamental pentru încadrarea în ținta de deficit asumată de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență.