Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila organizează în această perioadă două cursuri de specializare. Primul curs organizat poartă denumirea de responsabil de mediu. Codul COR pentru această specializare este 325710. Domeniul ocupațional este Protecția Mediului. Durata de pregătire este de 195 de ore, dintre care 60 de ore sunt teorie, iar 135 de ore sunt practică. La finalul cursului se va obține un certificat de absolvire.
Descrierea ocupației
Conform standardelor ocupaționale, responsabilul de mediu este persoana calificată și specializată care se ocupă cu protejarea mediului conform sistemului de management de mediu în cadrul unei organizații. Ocupația de responsabil cu problemele de Mediu a fost introdusă în clasificarea ocupațiilor din România COR în 2007, însă atribuțiile specifice responsabilului de mediu au apărut încă din anul 2005, în urma cerințelor prevăzute în OUG nr. 195/ 2005 privind protecția mediului.
Conform acesteia, toate societățile care desfășoară activități cu un impact semnificativ asupra mediului a obligația de a organiza structuri proprii, specializate în protecția mediului, fiind vizate în principal companiile care, dețin autorizare de mediu care prin prisma activităților pe care le desfășoară, sunt considerate că având un puternic impact asupra mediului.
Competențe profesionale dobândite în urma cursului sunt:
- asigurarea conformității cu legislația de mediu;
- asigurarea conformității cu standardele de Sănătate siguranță și igienă;
- asigurarea conformității cu standardul de sistem de management de mediu;
- scrierea rapoartelor;
- evaluarea aspectelor de mediu semnificative;
- evidența și gestiunea deșeurilor.
Absolvirea învățământului liceal cu sau fără diplomă de bacalaureat este condiție obligatorie pentru participarea la curs.
Actele necesare la înscriere sunt:
- copie CI;
- certificat naștere;
- certificat căsătorie (dacă este cazul);
- diplomă bac certificat de absolvire 12 clase.
Data de începere a cursului va fi stabilită în urma formării unei grupe de minim 14 persoane.
Al doilea curs pe care îl organizează Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila se numește cadrul tehnic cu atribuții în domeniul PSI (prevenirea și stingerea incendiilor). Cursul este acreditat și visat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), iar codul COR este 541902.
Cursul este autorizat în conformitate cu prevederile OUG nr. 129/ 2000, republicată, Certificatul de absolvire eliberat fiind recunoscut de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației.
Conform legislației în vigoare legea numărul 307/ 12 iulie 2006 actualizată privind apărarea împotriva incendiilor, articolul 12 (1) Autoritățile administrației publice centrale și celelalte organe centrale de specialitate Consiliul General al Municipiului București, consiliile locale ale sectoarelor municipiului București, județene sau locale, instituțiile publice și operatorii economici a obligația să angajeze cel puțin un cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor, atestați potrivit metodologiei elaborate de Inspectoratul General. Ocupațiile de cadru tehnic și personal de specialitate cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor sunt definite pe baza standardelor ocupaționale aprobate conform legislației În vigoare.
Competențele dobândite la finalul cursului sunt următoarele:
- acordarea asistenței tehnice de specialitate în situații critice;
- controlul modului de respectare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor;
- elaborarea documentelor specifice activității de apărare împotriva incendiilor;
- monitorizarea activității de apărare împotriva incendiilor;
- organizarea activității de apărare împotriva incendiilor;
- planificarea activității de apărare împotriva incendiilor.
Durata cursului este de 108 ore respectiv, cinci săptămâni, dintre care 90 de ore sunt acordate pregătirii teoretice, iar 18 ore sunt acordate pregătirii practice. Data începerii cursului se va stabili după ce se va forma o grupă de minim 14 persoane.
Documentele necesare înscrierii sunt următoarele:
- copie carte de identitate;
- copie certificat de naștere;
- copie certificat de căsătorie dacă este cazul;
- copie după ultimul ac de studii;
- adeverință medicală „Apt pentru a desfășura activități specifice ocupației cadrul tehnic cu atribuții în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor”.
Pentru mai multe informații puteți apela la numerele de telefon 0725 974 787 sau 0722 435 176, ori la adresa de email office@cciabr.ro.