Bugetul public, cheltuieli între necesitate și dezmăț

Adin Boboc, subprefect al județului Brăila și membru PNL Brăila, atrage atenția într-un comunicat asupra unor cheltuieli publice la Primăria Ianca, date extrase din licitațiile desfășurate pe platforma publică a Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) . 

Prezint câteva exemple de cheltuieli, din punctul meu de vedere exagerate şi nejustificate, făcute în ultimii trei ani la Primăria Ianca. Aceste cheltuieli din bani publici sfidează bunul simţ şi simţul realităţii. Toate datele sunt luate direct de pe platforma Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Un fel de dezmăţ pe bani publici făcut de primarul Chiriţă Fănel şi cei de la PSD. O lecţie deschisă despre cum să toci peste 5 miliarde lei vechi pe lucruri care nu se văd. Primul exemplu de risipă a banilor publici: achiziţia de Piese auto şi accesorii pentru perioada 2020 – 2023. Suma este de 472.558 lei, cel mai mult, 153.300 lei, în 2023. Cu banii cheltuiţi în aceşti ani pe piese auto se puteau cumpăra lejer vreo șapte autoturisme noi Sandero Stepway. Numai în 2023, cheltuiala a fost de 750 lei/ pe zi lucrătoare, nemaipunând la socoteală plata motorinei, salariile şoferilor și a mecanicilor. Oare ce parc de rable are Primăria Ianca de a avut nevoie să le repare în fiecare an cu sume colosale? Mai bine facem un muzeu al pieselor schimbate de la maşinile Primăriei Ianca. Cred că ar trebui pus la dispoziţie un spaţiu generos, ca să încapă acolo și toate piesele de camioane”, precizează subprefectul. 

Cheltuieli pentru flori… ca pentru o grădină botanică 

Adin Boboc dă și alte exemple care, în opinia sa, sunt cheltuieli mai mult decât exagerate: ”Alt exemplu: achiziţia Cartușe şi echipamente pentru imprimante, tot pentru 2020 – 2023, când s-au cheltuit în total 152.426 lei la acest capitol. Numai în 2023, risipa este de aproape 4.000 lei/ lună (200 lei/ zi lucrătoare). Cu aceşti bani s-ar fi putut cumpăra câte o imprimantă de ultimă generaţie în fiecare lună. Nu am pus la socoteală aici şi colile de scris. Sumele arată o risipă sfidătoare, mai ales că în 2020, anul pandemiei, când totul se desfășura online, Primăria fiind mai mult goală. 

Pentru cei care muncesc non-stop şi consumă tonerele lună de lună, Primăria Ianca a cumpărat – tot din bani publici – un Espressor automat de cafea în valoare de de 1.344 lei, fără TVA, ca să nu adoarmă cu foile în mâini, dar şi o Staţie de călcat” în valoare de 1.218 lei, fără TVA, ca să nu apară şifonaţi după nopţile petrecute la serviciu. 

Putem continua cu alte cheltuieli umflate sau care nu se vâd în realitate așa: achiziţia Flori care a înghiţit, și ea, în perioada 2020 – 2023, suma de 239.920 lei. Nu ştim câţi trandafiri s-au cumpărat de aceşti bani. Cert este că, pentru câteva flori puse în faţa Primăriei şi alte câteva rătăcite prin centru, s-a cheltuit cât pentru o întreagă grădină botanică. 

Am lăsat la urmă tichia de mărgăritar, Zilele Oraşului, care au costat imensa sumă de 317.611 lei, cu TVA, Sper că toată lumea a fost mulţumită şi s-a distrat de toţi aceşti bani”. 

Mai bine se făcea încă o grădiniță cu program prelungit pentru copiii din jumătatea de sud a orașului Ianca  

Adin Boboc: ”Câte s-ar fi putut face în Ianca de banii aceştia pe piese auto, toner, aparat de cafea etc.? Foarte multe! Spre exemplu, cu cele peste 5 miliarde lei vechi, risipite pe cheltuielile prezentate mai sus, se putea amenaja încă o grădiniţă cu program prelungit pentru copiii din jumătatea de sud a oraşului. În locul azilului pentru bătrâni, pe care primarul Chiriţă se chinuie să îl facă de vreo 4 ani în fostul internat al liceului Angelescu, s-ar putea face mai bine o grădiniţă cu program prelungit, asemănătoare celei amenajate în fostul bloc destinat profesorilor navetişti, realizată tot la insistenţele mele.