Companiile de ridesharing în atenția ANAF

Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) desfăşoară permanent acţiuni de control antifraudă la nivel naţional, în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populaţie, precum şi în alte domenii economice. 

În atenția ANAF-ului au intrat companiile de ridesharing. 

O companie de ridesharing este o afacere online, care funcționează prin intermediul unui site web sau al unei aplicații ridesharing, ce pune în legătură persoane care călătoresc în aceleași locații sau în locații conexe și plătesc șoferului suma convenită pentru transport. Șoferii sunt proprietarii mașinilor și nu sunt angajați ai unei firme de taxi. Aplicații de ridesharing pot fi Uber, Bolt, BlaBla car, Darrival. 

În cazul a trei astfel de operatori economici din București și Constanța care activează pe piața de transport alternativ de persoane, inspectorii DGAF au descoperit că administratorii acestora s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin diminuarea bazei de impunere pentru impozite și prin achiziții presupus fictive de combustibili. 

În urma verificărilor, s-a depistat că aceste companii au cauzat un prejudiciu de 52.060.388 de lei la bugetul de stat. În toate aceste cauze, vor fi sesizate organele de urmărire penală pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. 

Acțiunile de control vor continua în perioada următoare, iar DGAF recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate. 

Foto:
Unsplash