Concursul național de literatură umoristică 2023 de la Brăila, palmares

Concursul național de literatură umoristică 2023, ediția a VII-a, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila, și-a desemnat căștigătorii celor două secțiuni: „Cea mai bună carte de umor” apărută în 2022-2023 și „Proză scurtă umoristică” cu tema „Sărbătorile de iarnă”. Au fost înscrise 18 cărți, iar la secțiunea de proză scurtă au fost trimise 15 lucrări. 

Festivitatea de premiere a avut loc în deschiderea zilei a doua a Concursului Național de Folk „Chira Chiralina”. Amfitrioni ai întâlnirii au fost Alina Petronela Sulicu – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila, organizator al celor două manifestări menționate, Adriana Bogatu – profesoară și scriitoare, membră a juriului, graficienii Leonte Năstase și Marian Avramescu – cei doi au avut expoziții de portrete caricaturizate în holul Casei Tineretului. 

Premiile au fost în valoare de 3.500 lei la fiecare secțiune, respectiv de 1.400, 1.100, 1.000 de lei pentru fiecare premiu în parte – bani oferiți de organizatorul principal, CJCPCT Brăila, de la bugetul Consiliului Județean Brăila. 

Din juriu au făcut parte și Cristina Tamaș, cadru universitar de la Constanța, președinte, dar și Dan Norea de la Constanța, membru al Uniunii Epigramiștilor. 

Palmaresul Concursului naţional de literatură umoristică 2023, Brăila 

La secţiunea „Cea mai bună carte de umor” apărută în perioada 2022-2023, premiile au fost câștigate de Florentina Loredana Dănilă (în foto 1) – premiul I pentru cartea „Spărgătoarea de (n)uși” cu proză scurtă umoristică (Editura Techno Media, Sibiu, 2022), pe coperta întâi fiind o lucrare de Marian Avramescu, grafician; Laurențiu Florentin Ghiță (în foto 2) – premiul II pentru cartea de epigrame „Pâine și Circ(umvoluțiuni)” (Ed. Proșcoala, Râmnicu-Vâlcea, 2022); Gabriela Vlad (în foto 3) – Premiul III pentru cartea „Remedii-n criză” (Ed. Ex Ponto, Constanța, 2023), coperta întâi a cărții fiind realizată de Leonte Năstase. 

La secţiunea „Proză scurtă umoristică”, având tema „Sărbătorile de iarnă”, s-au remarcat în fața juriului Ana DrăgoianuPremiul I, Cătălina Oana OrșivschiPremiul II, Lăcrămioara Geta Dimuletepremiul III. Cele trei laureate ale acestei secțiuni nu au putut participa la festivitatea de premiere, fiind din regiuni mai mult sau mai puțin depărtate din țară – și vremea nefiind una propice deplasărilor, dar au transmis câte un cuvânt de mulțumire care a fost lecturat la festivitate. Pe pagina web este disponibil filmul evenimentului – a fost transmisiune live.