Conferința regională „De la idee la business inteligent, cu finanțări europene”, o provocare pentru antreprenori



Oameni de afaceri, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale – și nu numai ei – au participat în număr impresionant la conferința „De la idee la business inteligent, cu finanțări europene” din data de 13 februarie 2024. Organizată la Brăila, în programul național derulat de Ziarul Financiar cu BCR și Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG), conferința a beneficiat și de sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est și al Camerei de Comerț, Industrie și Agrcultură (CCIA) Brăila.  

Manifestarea a fost organizată, ca și altele similare în țară, în contextul descentralizării managementului fondurilor europene de la nivel național la nivel regional. Astfel, reprezentanții ADR Sud-Est au prezentat detalii din noile linii de finanțare cu bani europeni, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Est 2021-2027.  

Luminița Mihailov – director general al ADR S-E cu sediul la Brăila, a prezentat câteva detalii ale Programul Regional Sud-Est 2021-2027 și ale Programului de Tranziție Justă, acesta din urmă fiind cu adresabilitate concretă – doar pentru mediul de afaceri din județul Galați. În cazul programului regional, depunătorii trebuie să fie atenți la ghid și să se asigure că vor avea punctaj care să îi califice. La Programul de Tranziție Justă, care are drept scop sprijinirea diversificării economice durabile din punctul de vedere al mediului, pot depune proiecte antreprenori din sectorul productiv mic și mijlociu, dar și din sectorul antreprenoriatului feminin. Aici contează și timpul de predare al proiectelor, iar obiectivul trebuie să fie creșterea competitivității și a capacității economiilor locale neapărat și cu generare de locuri de muncă. Firmele trebuie să aibă punct de lucru în Galați și să ajute, astfel, ca în zonă să fie cât mai puțini șomeri. Detaliile despre programe se regăseasc pe pagina web a ADR S-E, dar și aici.

Bineînțeles, așa cum cunosc foarte bine cei care deja au beneficiat de fonduri europene, echipa ADR Sud-Est oferă sprijin celor interesați în găsirea modalităților de pregătire a documentelor.  

Alte detalii a oferit Jenica Crăciun, șef Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Est, respectiv referitoare la Programul Regional Sud-Est 2021-2027 care s-a negociat timp de doi ani cu UE și care se află în prezent în faza de implementare.  

Politicul și administrația ar trebui să acorde mai multă atenție măsurilor care să conducă la bunăstarea cetățenilor  

Invitat să ia cuvântul în fața antreprenorilor, Iulian Zamfir, proprietarul francizei Bella Italia, vicepreședinte al Filialei Uniunii Generale a Industriașilor din România, a ținut să amintească masiva plecare a tinerilor și scăderea demografică din regiunea Brăila – Galați, cu efect direct și asupra economiei. Aceste situații, în primul rând, ar trebui să dea de gândit mediului politic și administrațiilor, centrală și locală, a subliniat Iulian Zamfir, pentru că numai prin politici coerente de atragere a tinerilor, de sprijinire a mediului de afaceri se poate remedia situația actuală. În calitate și de lider al Asociației Europene „Dunărea”, Iulian Zamfir a făcut apel la cei prezenți să se alăture demersului de dezvoltare reală a regiunii Brăila – Galați, numită în proiectul asociației „Dunărea Polis – prima metropolă dunăreană”, ideea fiind de transformare a regiunii într-un atractiv centru economic competitiv și modern.  

Ștefan Fusea, președintele CCIA Brăila, a vorbit ca un om de afaceri atent la noile provocări. Astfel, a amintit că la nivel european a fost semnat un acord privind dezvoltarea industriei de apărare, sector care în această perioadă se dovedește mai mult decât necesar. În context, la Brăila s-ar putea implica uzina Promex, care are un profil de activitate compatibil cu industria de apărare. Aceasta ar însemna, implicit, noi locuri de muncă pentru brăileni și nu doar pentru ei. De asemenea, Ștefan Fusea a amintit de efortul Ucrainei care va trebui să se îndrepte spre refacerea construcțiilor distruse în războiul cu Rusia, efort care nu se poate rezuma la câțiva ani, ci la zeci de ani. În acest sens, președintele CCIA Brăila a atras atenția antreprenorilor cu speranța creșterii activităților în domeniul contrucțiilor, în fapt, această creștere fiind o certitudine. Complexul Alma Health & Spa Retreat din stațiunea Lacu Sărat a găzduit conferința. Au participat, cum spuneam, mulți oameni de afaceri, unii dintre ei fiind deja beneficiari de finanțări europene, alții așteptând o oportunitate pentru sectorul lor de activitate și o provocare, așa cum sunt ghidurile prin care se oferă șansa tranziției verzi sau a retehnologizării, digitalizării – tot mai importante în activitățile economice. Au participat și câțiva studenți de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Brăila, împreună cu decanul Camelia Vechiu. Unii dintre tineri sunt deja antreprenori și au exprimat intenția de a se înscrie cu proiecte în vederea accesării fondurilor europene.

Foto:
Armanda Filipine