Consilierii județeni ai PNL acuză: HC Dunărea este finanțată din prea mulți bani publici

Suplimentarea contribuției de la bugetul Consiliului Județean (CJ) Brăila pentru asociația sportivă HC Dunărea a fost motiv de discuții extrem de aprinse, zilele trecute, în ședința de plen a C J. Practic, proiectul de hotărâre privind majorarea contribuției bănești acordate cu titlu de cotizație a CJ la dezvoltarea activității sportive a HC Dunărea pe anul 2023 a fost votată pozitiv. Creșterea contribuției bănești a CJ Brăila este de 1.200.000 lei pentru clubul de handbal feminin, care în total ajunge la 13.200.000 lei. Proiectul de hotărâre s-a votat în forma propusă de Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ dar și președinte PSD, pentru că majoritatea plenului CJ este formată din consilieri de la PSD.  

16,8 milioane lei bani publici merg în conturile HC Dunărea în acest an

Consilierul județean Alexandru Bucălău, de la PNL, este cel care a declanșat cearta, spunând că în urma majorării cotizațiilor CJ și ale Consiliului Local Municipal Brăila, bugetul HC Dunărea ajunge în acest an la 16,8 milioane lei, deci vreo 3,4 milioane euro. Liberalul a ținut să sublinieze că este minunat că HC Dunărea se dezvoltă și merge pe calea performanței, dar „se dau o mulțime de bani publici unei echipe care de fapt nu are nicio jucătoare din Brăila. Da, noi vrem performanță, dar nu cu orice cost”.  

Alexandru Bucălău a cerut președintelui CJ să explice contractele unor jucătoare care, însumat, au depășit bugetul aprobat de CJ pentru HC Dunărea pe anul în curs și s-a ajuns la cereri de suplimentare a fondurilor.  

Întâi, însă, a răspuns Adrian Manole, președintele HC Dunărea, cu sublinierea că în anul 2022 conducerea clubului de handbal a adus 3 milioane lei din fonduri private în buget.  

Președintele CJ și-a arătat supărerea pe Alexandru Bucălău, făcând referiri la afirmații mai vechi referitoare la starea drumurilor județene, în plen, ale liberalului: „Sunteți expert în drumuri, am înțeles. Acum ați devenit expert și în sport. Lăsați oamenii care cunosc acest fenomen să-și facă treaba și lăsați gargara asta politică, că ne-am săturat! Hai să fim serioși! Dacă aveți ceva de comentat și de pus întrebări de-astea care sunt efectiv gargară politică…”. 

Alexandru Bucălău leagă finanțarea de faptul că Adrian Manole este ginerele eurodeputatului Mihai Tudose (PSD)

De aici, cearta a continuat cu trimiteri directe la relații de familie între președintele clubului și un coleg de partid al lui Francisck Chiriac, întrucât Adrian Manole este ginerele eurodeputatului Mihai Tudose (PSD).  

Alexandru Bucălău: „Domnule președinte, dacă mai avea domnul Tudose câțiva gineri, cred că se dădea tot bugetul Brăilei, ca să fiți dumneavoastră folositor”. 

Reamintim că HC Dunărea a schimbat antrenorul, pe Costică Buceschi cu danezul Jan Leslie, după ce a terminat pe locul patru în campionatul stagiunii trecute. Restanțele la plata din contractul cu Buceschi au fost și ele subiect în dialogul acid dintre Bucălău, Chiriac și Manole. Președintele HC Dunărea a răspuns că există o clauză de plată a 20.000 euro în cazul rezilierii contractului, dar această sumă se va plăti din surse private ale clubului.  

Pe canalul de YouTube Monitorul de Brăila: https://youtu.be/A8JT8pXWRvo, veți regăsi întregul moment „artistic” din plenul ședinței de CJ!

Foto:
Facebook/HC Dunarea Braila - Oficial