
European Heritage Awards/ Europa Nostra Awards 2023 și-a premiat câștigătorii. Ceremonia s-a desfășurat în Palazzo del Cinema de la Lido di Venezia. Premiile, instituite de Comisia Europeană, sunt acordate de fundația Europa Nostra (https://www.europanostra.org/), Cecilia Bartoli președinte.
Țara noastră a fost reprezentată pe scena festivității prin trei laureați. Practic, trei proiecte din România au primit patru premii. Proiectul Via Transilvanica a primit premiu la secțiunea „Citizens’ Engagement and Awarness Raising” și Premiul publicului, proiectul „Călăuzele apelor – Delta Dunării” a obținut premiu la secțiunea „Education, Training and Skills”, iar asociația ARA cu programul „Adoptă o casă la Roșia Montană” a fost laureată a premiului „Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural an Natural Heritage 2023”).
Pe urmele legiunilor romane
” Via Transilvanica este unul dintre cei șapte laureați ai secțiunii „Citizens’ Engagement and Awarness Raising” („Implicarea cetățenilor și Trezirea conștiinței”). Proiectul asociației Tășuleasa Social, sprijinit de voluntari, comunități și autorități locale, dezvoltă un traseu turistic de 1.420 km ce străbate România de la nord la sud, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, pe urmele legiunilor romane care au intrat în Dacia, cuprinzând zone cu peisaje diferite, cetăți și mănăstiri din patrimoniul românesc, comunități locale cu obiceiuri, graiuri, meșteșuguri și tradiții diferite, dar și 12 site-uri din patrimoniul mondial UNESCO. Proiectul a primit și Premiul publicului, obținând 27.000 voturi.
Pathfinders of the Waters – Danube Delta/Călăuzele Apelor – Delta Dunării” este proiect al asociației „Ivan Patzaichin” , fondatoare a Centrului Cultural și a Muzeului „Ivan Patzaichin” de la Mila 23, în județul Tulcea. Este unul dintre cei cinci laureați ai secțiunii „Education, Training and Skills” (Instruire, Formare și Competențe”). Proiectul este destinat locuitorilor din satele Deltei Dunării cu acces limitat la activități culturale. Folosind lotca, ambarcațiune tradițională, copiii și adolescenții sunt încurajați să-și cunoască patrimoniul local și să dobândească abilități fizice și tehnice.
Asociația ARA, organizatoarea proiectului „Adoptă o casă la Roșia Montana” a primit premiul, acordat în acest an pentru prima dată, „Costa Carras European Citizens Award for the Safeguard of Endangered Cultural an Natural Heritage 2023”/ Premiul ”Costa Carras” al Cetățenilor Europeni pentru Protejarea Moștenirii Culturale și Naturale aflate în Pericol” instituit de Europa Nostra alături de Elliniki Etairia.
Competiția European Heritage Awards / Europa Nostra Awards este anuală. A fost lansată de Comisia Europeană în 2002 și este gestionată de fundația Europa Nostra. Obiectivele principale ale acestor premii sunt conștientizarea și punerea în valoare a bunelor practici în domeniul patrimoniului și al moștenirii culturale, încurajarea legăturilor dintre activiști și beneficiari și prezentarea multiplelor valori sociale, economice și de mediu ale moștenirii culturale și naturale a Europei. Premiile aduc beneficii câștigătorilor, dar mai cu seamă cetățenilor UE care își cunosc, astfel, mai bine patrimoniul lor cultural.