COVID-19, răceala și gripa, provocările sezonului

În ultima perioadă, la spital ajung și pacienți speriați că și-au descoperit simptome de COVID-19. Este adevărat că boala cauzată acum de infectarea cu noile variante ale SARS-CoV-2 seamănă cu răceala și gripa. În plus, dacă persoana suferă și de alte afecțiuni, infectarea cu tulpini SARS-CoV-2 este o sursă de stres, o problemă în plus.  

Spre exemplu, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila au ajuns, ieri, 20 septembrie, 10 pacienți în această situație. Au fost testați de COVID-19 și s-a verificat infectarea, astfel că au fost internați spre a fi ținuți sub observație la secția de boli infecțioase. ”Dar ei sunt pacienți care au nevoie de tratamant și observație pentru alte afecțiuni, de aceea sunt în spital. Mai mult s-au speriat de simptomele covidului”, spune dr. Delia Rășnoveanu, managerul SCJU Brăila.  

În ultima lună, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Brăila a fost implicat în acțiuni/ intervenții în peste 60 cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Managerul SAJ Brăila, dr. Viorica Iuga, spune că situația este departe de a semăna cu ce a fost în pandemie, dar echipa rămâne în continuare în alertă. ”Au apărut mai multe cazuri recent, față de întreg anul. Dar nu sunt atât de multe cazuri cum au fost în pandemie, cu sutele. Și nu sunt foarte grave, cel puțin nu acelea pe care le-am avut noi în atenție. Sunt mulți de care aflăm ulterior, descoperiți după ce a fost testat – pentru că sunt secții unde nu introduci pacientul fără să aibă această informație, dar el nu avea niciun simptom. Oricum, noi purtăm echipamentul aferent protecției de bază și, în plus, mască la pacient”. 

E bine să amintim că simptomele de COVID-19 sunt similare celor de răceală și gripă, inclusiv printre copii. Dar la copii este bine să fie atent părintele, pentru că micuții nu prea știu să explice stările de rău. Specialiștii recomandă izolarea copilului care prezintă simptome de infectare, indiferent de situație. Toate aceste boli sunt foarte ușor transmisibile pe cale aeriană. E destul ca cineva să tușească și să fie gripat, răcit sau să aibă COIVID-19 pentru ca persoane din jur să ajungă, la rândul lor, să se îmbolnăvească. De aceea, medicii de familie care au o relație bună cu pacienți lor, le spun în permanență în această perioadă să poarte mască atunci când sunt în spații aglomerate sau când știu că se întâlnesc cu persoane care au declarat bolile amintite. 

Ministerul Sănătății a raportat recent o creștere semnificativă a cazurilor. În raportarea pe cazuri COVID-19 pentgru săptămâna 11 – 17 septembrie 2023, era o cifră crescută cu 4.000 a infectărilor. Pacienți internați erau aproape 1.000, dintre care aproape 300 copii. Totalul perioadei este 11.226 noi cazuri raportate. Spre exemplu, Brăila are doar două cazuri înscrise în tabelul național dar, așa cum am menționat deja aici, numărul persoanelor infectate este mult mai mare. 

Deci, simptomele frecvente la COVID-19 sunt febră, tuse, oboseală, dureri de cap/ gât, dureri musculare, pierderea mirosului și a gustului. În afara ultimei categorii, sunt simptome comune gripei. De aceea este indicată discuția cu medicul de familie și testarea. Și mai ales persoanele adulte ar trebui să nu uite de contagiozitatea acestor boli. Dacă vă pasă de ceilalți, nu ieșiți în spațiul public înainte de a fi vindecați. 

Foto:
Ministerul Sănătății - tabel eferitor la simptomatologia COVID-19 și sugestii de comportament în caz de boală