Cum își pot recupera consumatorii garanția de 0.5 lei percepută pentru fiecare ambalaj returnabil?

Mai sunt două zile până când România va adopta, la 30 noiembrie, Sistemul de Garanție-Returnare (RO Sistem Garanție Returnare S.A) pentru reciclare eficientă. Cum își pot recupera consumatorii cei 0,5 lei reprezentând garanția pentru orice ambalaj returnabil? 

Sistemul este facil tuturor consumatorilor. Potrivit declarațiilor Ministrului Mediului, Mircea Fechet, în zilele următoare vor ieși treptat din fabrici ambalajele cu simbolul Ambalaj cu garanție pe etichetă și vor fi expuse pe rafturile magazinelor. Acestea vor putea fi ulterior returnate la orice punct de colectare din magazine și consumatorii vor primi înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător.  

Pot fi acceptate la returnare doar ambalajele goale, neturtite, cu eticheta intactă. 

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.  

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. Practic, vor putea înapoia ambalajul în punctele de colectare înființate pe lângă marile magazine. 

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.  

Sistemul de garanție-returnare va impulsiona piața de reciclare din România, oferind cantități semnificative și de calitate de materie primă.  

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată, conform legislației în vigoare, de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare. Ulterior, compania a adoptat în acționariat și statul român. 

Foto:
Facebook Ministerul Mediului - România